Facebook Watch: Novo mjesto za video sadržaje

Facebook Watch: Novo mjesto za video sadržaje

Facebook Watch: Novo mjesto za video sadržaje

Facebook je otvorio novu rubriku koja kreatorima video sadržaja proizvedenog ekskluzivno za Facebook omogućava da svoje uratke plasiraju direktno unutar platforme, uz podjelu prihoda od oglašavanja.

Facebook nastavlja sa naporima da potakne korisnike na gledanje video sadržaja unutar platforme, a najnoviji korak u tom smjeru je pokretanje video rubrike Watch unutar društvene mreže. Facebook Watch će se korisnicima prikazivati kao posebna kartica i nudit će kako kratke video klipove od 5-10 minuta, tako i duže TV programe kreirane ekskluzivno za ovu mrežu. Preporuke za video sadržaje će biti personalizirane i svrstane u kategorije poput "Najpopulanije", "Najsmješnije" i "Šta gledaju moji prijatelji". 

Prema objavljenim podacima, podjela prihoda od oglašavanja uz video emisije postavljene na novu Facebookovu platformu za video iznosi 55/45% u korist izdavača. Među prvim partnerima programa najavljeni su The Atlantic, Business Insider, Quartz i Mashable, koji će za Facebook producirati tematske video serijale.

Facebook Watch rubrika i aplikacija će prvo biti dostupna korisnicima u SAD-u.

Izvor: Tech Crunch, Nieman Journalism Lab