Fizička i psihološka podrška novinarima u Ukrajini

Fizička i psihološka podrška novinarima u Ukrajini

Fizička i psihološka podrška novinarima u Ukrajini

Reporteri bez granica jačaju programe podrške novinarima koji izvještavaju o ratu iz Ukrajine.

Foto: RSF

Od početka rata u Ukrajini, Reporteri bez granica (RSF) i ukrajinski Institut za masovno informisanje otvorili su centre u kojima je pružena podrška za 1300 novinara i medijskih kuća u toj zemlji.

Novinari koji izvještavaju o ratu u Ukrajini, u proteklih 18 mjeseci, izloženi su rizicima za svoje fizičko i mentalno zdravlje, a Reporteri bez granica napominju da medijski profesionalci plaćaju visoku cijenu za svoj rad.

Prema podacima ove organizacije, od početka rata u Ukrajini 24. februara 2022. godine, zabilježeno je oko 100 slučajeva nasilja nad medijskim radnicima. To uključuje i ubistva 11 novinara, kao i desetine drugih zabilježenih slučajeva napada ili ranjavanja medijskih radnika koji su izvještavali o ratu.

Kako bi pomogli novinarima iz Ukrajine, nevladina organizacija iz te zemlje – Lviv Media Forum nudi medijski rezidencionalni program kako bi se novinari psihički oporavili i susreli sa kolegama iz drugih ukrajinskih medija. Ovaj program se od sredine avgusta do oktobra ove godine provodi u ukrajinskoj regiji koja do sada nije bila obuhvaćena ratom u toj zemlji, a Reporteri bez granica pišu da u tom programu učestvuje 80 ukrajinskih novinara.

Cilj je, kako navode, omogućiti novinarima da izađu iz načina "preživljavanja" i imaju pristup psihološkoj pomoći kako bi se mogli nastaviti baviti novinarstvom.

Reporteri bez granica napominju da u Ukrajini i dalje postoji zabrinutost i zbog prijetnji i upotrebe tzv. “nekonvencionalnog” oružja čija je upotreba zabranjena međunarodnim konvencijama, istučići da se ruska vojska ne ograničava u primjeni sopstvenih ratnih metoda i sredstava.

Zbog suočavanja sa prijetnjama upotrebe nuklearnog, radioaktivnog, bakteriološkog i hemijskog oružja, Reporteri bez granica sa Nacionalnom udruženjem novinara Ukrajine (NUJU) rade na uspostavljanju programa za jačanje kapaciteta medijskih profesionalaca u toj zemlji.

Ove organizacije su 15. avgusta ove godine održali trening u Kijevu za ratne reportere iz 10 medijskih kuća o preduzimanju zaštitnih mjera, a trening je, kako navode, vodio stručnjak za sigurnost sa iskustvom u rješavanju katastrofa izazvanih ljudskim djelovanjem.

Na kraju tog treninga, svaki je novinar dobio komplet zaštitnih kombinezona, gas masku i sredstva za dekontaminaciju (uklanjanje radioaktivnih supstanci). Reporteri bez granica najavljuju da će drugi takav trening za novinare biti održan 5. septembra u ukrajinskom gradu Zaporožje.

Reporteri bez granica ističu da tokom trajanja rata u Ukrajini sarađuju sa brojnim ukrajinskim organizacijama koje pružaju fizičku zaštitu i psihološku podršku ratnim reporterima iz Ukrajine.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.