Francuski mediji neće objavljivati fotografije napadača

Francuski mediji neće objavljivati fotografije napadača

Francuski mediji neće objavljivati fotografije napadača

Nekoliko vodećih francuskih medija donijelo je odluku o neobjavljivanju fotografija napadača.
 
Foto: Pixabay
 
Velike medijske kompanije u Francuskoj, među kojima su i televizijski kanali RFI, France 24 i BFMTV, najavili su kako u budućnosti neće objavljivati fotografije počinilaca napada kako im ne bi pružali "posthumnu glorifikaciju".
 
Dnevni listovi Le Monde i La Croix ranije su najavili slične korake, a radiostanica Europe 1 saopćila je kako neće objavljivati ni imena terorista kako bi spriječili njihovo "pretvaranje u heroje“"
 
"Nakon napada u Nici, shvatili smo koliko nam je bilo neprijatno zbog serije fotografija iz prošlosti napadača", rekao je urednik Le Monda Jerome Fenoglio za AFP, osvrnuvši se na fotografije napadača Mohameda Lahouaieja Bouhlela na kojima je prikazan kako pleše salsu i vježba u teretani.
 
Nisu svi francuski mediji saglasni s ovakvom odlukom, pa je list Liberation saopćio kako planira nastaviti objavljivati imena i fotografije napadača.
 
"Objavljivanje slika terorista i njihova glorifikacija nisu ista stvar", izjavio je Johan Hufnagel, zamjenik glavnog urednika tog dnevnog lista.
 
U Francuskoj se provodi i peticija kojom se traži "medijska anonimnost za teroriste" koja je do srijede, 27. jula, prikupila više od 75.000 potpisa, sedmicu nakon što je pokrenuta.