FUP: "Novinari kontaminirali prostor ispred Parlamenta FBiH"

FUP: "Novinari kontaminirali prostor ispred Parlamenta FBiH"

FUP: "Novinari kontaminirali prostor ispred Parlamenta FBiH"

Federalna uprava policije oglasila se povodom incidenta koji se dogodio prošlog četvrtka, 21. septembra, kada su njeni službenici vršili pojačano osiguranje objekta Parlamenta Federacije BiH, a povodom održavanja sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, i s tim u vezi protesnog okupljanja demobiliziranih boraca ispred Parlamenta FBiH.

FUP je saopštio da je događaj pratilo je oko 35 novinara iz raznih medijskih kuća, koji su svoj posao odradili nesmetano, profesionalno i bez ikakvih ograničenja i da su svi policijski službenici koji su sudjelovali u okviru osiguranja navedenog događaja svoj posao odradili profesionalno, stručno, zakonito i po pravilima struke, uz poštivanje Etičkog kodeksa za rad policije.

"U okviru odvijanja navedenog događaja, u 11,50 sati, dvije NN osobe su napravile incident ispred objekta Parlamenta, na prostoru gdje se odvijao prosvijed boračke populacije, čime su kontaminirali sigurnosni prostor, i učinili ga visokorizičnim. Kasnijim policijskim radnjama utvrđeno je da su navedene NN osobe djelatnici uvažene medijske kuće „Radio Slobodna Evropa- TV Liberty”. Navedene osobe su se potpuno oglušile na zakonito izdate zapovjedi prema istima od strane ovlaštenih službenih osoba Federalne uprave policije, čineći pritom vrlo ozbiljne zakonske prekršaje, a ponašanje i postupci istih bili su u maniru huliganstva", navodi se u saopštenju FUP-a.

Pozvali su i Udruženje BH Novinari da demantira navode iz saopštenja povodom događaja. 

Neformalna grupa novinara okupit će se danas ispred zgrade FUP-a i iskazati nezadovoljstvo zbog nedavnih prijetnji policajaca ekipi Radija Sloboda Evropa u Sarajevu. Simbolično protestno okupljanje novinara najavljeno je za 29. septembar u 14:00 ispred zgrade Federalne uprave policije u Sarajevu, zbog lošeg odnosa prema novinarima i prošlosedmičnog grubog i neprofesionalnog odnosa prema ekipi Radija Slobodna Evropa, kada im je prijećeno “batinama” i onemogućeno snimanje.