Gasi se printano izdanje magazina Dani

Gasi se printano izdanje magazina Dani

Gasi se printano izdanje magazina Dani

Nakon 31 godinu objavljivanja u printanom izdanju, Dani se sele na internet.

foto: Infobiro

Printano izdanje političkog magazina BH dani gasi se nakon 31. godinu, a svoj sadržaj redakcija seli u virtuelni svijet.

“Volio bih da neko drugi mora pisati ovo što slijedi, ali… tako se posložilo: ovo je zadnji broj printanih Dana. Dalje ne možemo. Zadnje dvije godine kriza je tolika da doslovno guramo na mišiće. I kraj joj se ne vidi”, napisao je Saša Rukavina u posljednjem, aprilskom uvodniku printanog izdanja magazina Dani.

Iz stvarnog svijeta, sa trafike, sele se u virtuelni, gdje će, kako dodaje Rukavina, kombinovati tekuću proizvodnju sa arhivskim materijalom Dana. Za online izdanje radit će svi kolumnisti i saradnici Dana koji su odlučili nastaviti s njima, piše on.

Prvi broj ratnih Dana izašao je 25. augusta 1992. godine, u prvoj godini opsade Sarajeva. Urednik je bio Senad Pećanin. Za izdanje su pisali brojni ugledni autori, poput Ivana Lovrenovića, Kasima Begića, Bore Kontića, Miljenka Jergovića, Alme Lazarevska, Ozrena Kebe, Semezdina Mehmedinovića, Mladena Sančanina, Marka Vešovića, Aleksandra Hemona. Tokom rata u Bosni i Hercegovini objavljeno je 38 brojeva ratnih Dana, a posljednji ratni broj objavljen je u decembru 1995. godine.

Digitalni arhiv Infobiro Mediacentra Sarajevo digitalizirao je i na taj način sačuvao svih 38 brojeva objavljenih u opkoljenom Sarajevu. Za sada je dio Ratnih dana dostupan kroz Arhiv Infobiro.

Dani su nastavili da izlaze i u miru i godinama su otvarali najvažnije društveno-političke i socijalne teme postratne BiH, a u aprilu 2008. godine objavili su specijalno izdanje magazina sa naslovom “Sjećaš li se Sarajeva?”, koje sadrži hronologiju opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Magazin je prije rata u BiH izlazio kao Naši Dani, časopis koji je počeo kao studentski list i okupljao studente iz osamdesetih godina koji su ga izdavali. Skoro ista grupa ljudi kasnije je pravila ozbiljan politički magazin.

Nakon 18 godina i 698 brojeva, magazin Dani 2010. godine prešao je u vlasništvo sarajevskog Oslobođenja. Do tada je bio u izdanju Civitasa.

Dani su dobili i nekoliko nagrada. Jedna od njih je nagrada za najbolji list u BiH 1993. godine koju su dobili od Saveza novinara BiH, nagradu Fonda “Otvoreno društvo BiH” i međunarodnu nagradu Olof Palme za 1998. godinu.

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.