Glavnom uredniku BHRT-a prijete smrću, a sindikat traži njegovu smjenu

Glavnom uredniku BHRT-a prijete smrću, a sindikat traži njegovu smjenu

Glavnom uredniku BHRT-a prijete smrću, a sindikat traži njegovu smjenu

Zbog preporuke da voditelji ne ističu srebrenički cvijet na reveru, glavni urednik BHRT-a suočio se sa prijetnjama smrću i pozivima na ostavku. 

foto: bhn

Marku Radoji, glavnom uredniku Informativnog programa BHRT-a, pristigle su brojne prijetnje smrću u protekla dva dana, nakon što se u medijima pojavila informacija da je preporučio voditeljima da 11. jula ne nose "cvijet Srebrenice". Radoja je rekao za Nezavisne novine da je prijetnje prijavio policiji, a da je preporuku vezano za isticanje cvijeta poslao novinarima i urednicima u skladu sa statutom koji kaže da voditelji ne smiju ništa propagirati u svojim odijelima.

"U porukama se navodi da me treba ubiti, da sam četnik uz razne psovke. Informišu se da li neko zna gdje živim da bi oni mogli preuzeti pravdu u svoje ruke, kao i da sam ja nastavak genocida nad žrtvama Srebrenice te da me treba spaliti, zaklati, ubiti...", kazao je Radoja za Nezavisne. "Nemam ništa protiv Srebrenice ili 'cvjetova', rekao sam da voditelji moraju ostati neutralni upravo jer BiH nema zajedničke zakone niti zajedničke praznike“.

U međuvremenu, Samostalni sindikat radnika u BHRT-u od menadžmenta BHRT-a tražio je smjenu Radoje zbog, kako kažu, narušavanja ugleda BHRT-a i prekoračenja ovlaštenja, povodom njegovih istupa u javnosti i neovlaštenih postupaka kada je u pitanju obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici.

“Dok urednik IP-a BHT1 smatra da je osnovni postulat novinarstva neutralnost, SSR u BHRT-u smatra da je osnovni postulat novinarstva objektivnost, a presude međunarodnih sudova bi trebale predstavljati objektivan stav za jedan javni servis. Jedino od čega javni servis mora biti nezavisan je uticaj političkih partija, pogotovo u predizborno vrijeme”, navode iz Sindikata.

Radoja je za Nezavisne rekao da neće dati ostavku i da sindikat nema ništa s imenovanjem i postavljanjem urednika.

„Jedino me može smijeniti Upravni odbor BHRT-a, a ako se to desi, obratiću se Sudu BiH", objasnio je Radoja, koji je pohvalio Upravni odbor jer je odmah reagovao nakon što im je uputio otvoreno pismo.

Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka, osudio je prijetnje Marku Radoji i pozvao institucije da sprovedu istragu i utvrde ko stoji iza toga.

"Udruženje 'Bh. novinari' zatražilo od kolege Radoje da popuni upitnik iz linije za prijave prijetnji i da dostavi dokaze za to. Tražićemo da se preduzmu sve zakonom propisane mjere. Nisam lično stupio u kontakt s Radojom, ali ukoliko su mu upućene prijetnje smrću, to je strašno i za svaku je osudu. Tražimo da policija sprovede istragu i utvrdi ko stoji iza prijetnji", kazao je Vukelić.

Izvor: BHN, Nezavisne novine

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.