Globalni porast broja web sajtova za provjeru informacija

Broj servisa za provjeru informacija u porastu u cijelom svijetu

Globalni porast broja web sajtova za provjeru informacija

Širenje fenomena "lažnih vijesti" i porast ulaganja u napore provjeravanja izjava političara i internetskih sadržaja doveo je u 2017. godini do rasta broja web sajtova za provjeru informacija širom svijeta. 

Broj organizacija koje se bave provjeravanjem istinitosti informacija porastao je sa 114 početkom godine na 137 na njenom kraju, navodi se u preliminarnom izvještaju organizacije Duke Reporters' Lab, koja svake godine objavljuje podatke o inicijativama za verifikaciju informacija i sadržaja širom svijeta.

Porast je posebno zabilježen u zemljama koje su ove godine imale izbore ili se suočile sa velikim političkim skandalima, navodi se u izvještaju.

Izvještaj navodi da se u narednim mjesecima očekuje i dodatni porast tog broja. Izuzetak u trendu je SAD, gdje je broj ovakvih organizacija čak opao od početka godine, sa 55 na 41, što se objašnjava uobičajenim padom aktivnosti nakon predsjedničkih izbora, koji su u SAD-u održani krajem 2016. godine. 

Razotkrivanje lažnih vijesti i drugih medijskih manipulacija, ažurirane liste medija koji objavljuju dezinformacije i analize medijske scene u BiH i regionu, od prošle sedmice se može pratiti na web sajtu Raskrinkavanje, što je novost u aktivnostima tima portala Istinomjer i organizacije Zašto ne iz BiH. 

Izvor: PoynterDuke Reporters’ Lab