Godišnjica ubistva novinara Jamala Khashoggija

Godišnjica ubistva novinara Jamala Khashoggija

Godišnjica ubistva novinara Jamala Khashoggija

Predstavnici međunarodnih organizacija za slobodu medija pravdu tražili ispred ambasada Saudijske Arabije.

Foto: RSF

Na godišnjicu ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija za čiju smrt je navodno odgovoran prijestolonasljednik Kraljevine Saudijske Arabije, predstavnici međunarodnih organizacija za slobodu medija pravdu su tražili ispred ambasada ove zemlje u Parizu i Washingtonu.

Predstavnici Komiteta za zaštitu novinara i drugih organizacija za slobodu medija protestvovali su danas ispred zgrade Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Washingtonu i tražili pravdu zbog smrti novinara Khashoggija koji je na današnji dan prošle godine brutalno ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Obilježavajući godišnjicu ubistva Khashoggija, Reporteri bez granica jučer su položili desetak raskomadanih lutki sa oznakama „press“ ispred Ambasade Saudijske Arabije u Parizu kako bi ukazali na kršenje prava novinara i medija u toj zemlji, ali i na brutalnu smrt Khashoggija.

„Ubice iz meksičkih kartela komadaju novinare i njihove ostatke ostavljaju da godinama truhnu na otpadima, ali ko bi mogao zamisliti da bi agenti jedne vlade bili sposobni ubiti i raskomadati novinara unutar diplomatskog predstavništva?“, navedeno je u saopćenju Reportera bez granica koji su simbole raskomadanih ljudskih tijela iskoristili kako bi ukazali na brutalni zločin.

Komitet za zaštitu novinara u izvještaju iz prošlog mjeseca navodi kako je Kraljevina Saudijske Arabije četvrta zemlja po cenzuri medija u svijetu.

Kako pišu međunarodne organizacije za slobodu medija, prijestolonasljednik Saudijske Arabije, Mohammed bin Salman, je u nedavnom intervjuu za američku televiziju PBS rekao da prihvata odgovornost, jer se ubistvo desilo pod njegovim nadzorom, ali je negirao bilo kakvu umiješanost u ovaj slučaj.

Broj uhapšenih novinara i medijskih radnika se udvostručio od dolaska na vlast Mohammeda bih Salmana 2017. godine, a trenutno se u pritvoru nalazi najmanje njih 30 za koje Reporteri bez granica traže puštanje na slobodu.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu, Saudijska Arabija se nalazi na 172. mjestu od 180. zemalja.

S druge strane, medijske slobode u Turskoj su također ugrožene, novinare je lako zatvarati u ovoj zemlji, što je i dovelo do ovog slučaja, rekla je turska novinarka Beril Eski, koja boravi u Sarajevu povodom regionalne konferencije novinara u organizaciji Civil Rights Defenders.

„U Turskoj je vođena istraga, ali nije završena. Prema istrazi ljudi iz Ambasade su odgovorni za ubistvo i slučaj treba da preuzmu dalje međunarodne snage… Slučaj treba da ispitaju međunarodni mehanizmi kako bi se Saudijska Arabija prisilila da podijeli dokumente, podijeli informacije, kako bi se odgovorni kaznili. Istraga i dalje traje u Saudijskoj Arabiji, ali nije dovela do konkretnih rješenja“, rekla je Eski.

Izvori: CPJ, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.