Google i Twitter rade na vlastitoj verziji "instant članaka"

Google i Twitter rade na vlastitoj verziji "instant članaka"

Google i Twitter rade na vlastitoj verziji "instant članaka"

Google i Twitter rade na zajedničkom projektu koji bi izdavačima omogućio da prikažu "instant članke" korisnicima ovih servisa na mobilnim uređajima. 
 
Projekat koji razvijaju Google i Twitter funkcionisao bi tako što bi korisnici Google pretrage ili Twitter aplikacije koji kliknu na link na članak isti odmah dobili prikazan na ekranu svog uređaja, umjesto da čekaju na preusmjeravanje. Jedna od razlika između ovog projekta i ostalih: alat će biti razvijen kao open source i ponuđen na korištenje i drugim kompanijama za kompjuterske tehnologije. Još jedna razlika je da aplikacija neće hostirati navedene članke, već bi korisnicima prikazivala slikovni prikaz web sajta iz Googleove baze, a članak bi zadržao i izvorne reklame koje je izdavač postavio uz njih što bi ih, teoretski, učinilo još vrijednijima. Projekat neće biti predstavljen kao brandirani proizvod, nego kao tip prikazivanja web stranica na mobilnim uređajima - "ubrzane mobilne stranice", a već su mu se priključili New York Times i Guardian.
 
Korištenje prostora unutar mobilnih aplikacija za prikazivanje vijesti i drugih sadržaja web izdavača trenutno je popularno pitanje na čijem rješavanju rade mnoge kompanije, te su slične projekte već pokrenuli FacebookApple i Snapchat.