Google nudi 150 miliona eura za digitalne medijske inovacije

Google nudi 150 miliona eura za digitalne medijske inovacije

Google nudi 150 miliona eura za digitalne medijske inovacije

Kroz program Digital News Initiative Innovation Fund, Google će podržati visokokvalitetno novinarstvo u tehnologiji i inovacijama.

Aplikacije za Googleov poziv za dodjelu grantova za inovacije u digitalnim medijima treba da pokažu novi način razmišljanja i razvoja biznis modela, čak i načina na koji publika konzumira vijesti u digitalnoj sferi.

“Novi pristupi nikad nisu bili potrebniji pa je vrijeme da eksperimentišemo, donesemo inovacije i pokušamo nešto novo. Spremni smo i čekamo da vam pomognemo da ostvarite svoje ideje”, saopštili su iz Googla.

Ranije je ta kompanija dodijelila 90 miliona eura za 460 projekata iz 29 zemlje. Neki od njih su Archantov projekt Local Recall o modernizaciji arhivskog sadržaja i njegovog približavanja široj publici, kao i Reutersov planirani video servis Ampersand koji će spajati kratke klipove i praviti personalizirane informativne programe.

Aplikacije treba da imaju jasno naznačen finansijski plan, osim onih projekata gdje će prototipi tek biti razvijani i testirani. Granica za pojedinačni projekt je milion eura, a izuzeci su mogući za velike međunarodne i međusektorske saradničke projekte.

Izvor: Press Gazette, DNS