Grčka: Bez muzike na javnom RTV servisu

Grčka: Bez muzike na javnom RTV servisu

Prema novim mjerama kojima se nastoji spasiti grčki javni servis ERT, vlada planira da ukine televizijski orkestar i hor.

Tri muzička ansambla koja su ranije pripadala ERT su ovim povodom objavili otvoreno pismo kolegama, umjetnicima i osoblju javnih RTV servisa širom svijeta. "Molimo vas za solidarnost i razumijevanje. Od ogromne je važnosti da ih natjeramo da razumiju zašto javni servis treba da ima muzički orkestar. Veoma bismo cijenili pismo podrške (putem emaila ili poštom), naslovljeno na grčka ministarstva (Ured premijera, Ministarstvo finansija i ministarstvo kulture, Generalni sekretarijat informacija i komunikacija)", navodi se u pismu.

Članovi tri muzička ansabmla navode i kako gašenje javnog emitera u jednoj evropskoj zemlji predstavlja napad na demokratiju i kulturu i tiče se svih nas. Adrese za slanje pisma podrške možete pronaći ovdje.

Grčki državni RTV servis ERT prestao je sa emitovanjem zbog "rasipništva" i uskoro bi trebao biti ponovo pokrenut sa mnogo manjim brojem uposlenih.

Izvor: wilthatbeall.net