Guardian povukao 13 tekstova nakon sumnji u freelancera

Guardian povukao 13 tekstova nakon sumnji u freelancera

Guardian povukao 13 tekstova nakon sumnji u freelancera

Britanski list se izvinio čitaocima i povukao tekstove na kojima je radio njihov freelancer, nakon optužbi za fabrikovanje tekstova koje je slao.

foto: the guardian logo

Trinaest tekstova je povučeno sa websitea britanskog lista The Guardian, nakon istrage u istinitost materijala koji je slao freelance novinar Joseph Mayton, a uredništvo je objavilo da nakon provjeravanja činjenica on nije mogao da obezbijedi sve argumente i potkrijepi svoje izvore.

Činjenice iz Maytonovih tekstova provjeravao je nezavisni fact-checker, zbog čega je obavljeno oko 50 intervjua i zaključeno da se vjerovatno ili potvrđeno radi o fabrikovanju dijelova tekstova, na način da su primjerice organizatori događaja o kojima je Mayton pisao potvrdili da im on nije ni prisustvovao.

„Desetine izvora nisu mogli biti pronađeni – ili nisu bili prisutni online ili su bili anonimni i nisu mogli biti potkrijepljeni – i nekoliko ljudi citiranih u Maytonovim člancima su ili negirali da su razgovarali s njim ili da su dali izjave koje su im pripisane“, napisala je urednica Guardian US-a, Lee Glendinning.

Mayton je počeo pisati povremeno za Guardian u maju prošle godine. Uredništvo novine je postalo sumnjičavo nakon što su neki izvori tvrdilli da nikad nisu pričali sa Maytonom za članak koji je napisao o njima. Autor je to porekao u razgovoru sa urednicima.

Osim što je uklonio sporne članke, The Guardian revidira i svoje upute za freelance novinare koji rade za njih u dijelu o korištenju anonimnih izvora.

Izvori: Poynter, The Guardian