Hrvatska: Kulturnjaci 2016. traže smjenu ministra Hasanbegovića zbog "sramotne" reakcije

Hrvatska: Kulturnjaci 2016. traže smjenu ministra Hasanbegovića zbog "sramotne" reakcije

Hrvatska: Kulturnjaci 2016. traže smjenu ministra Hasanbegovića zbog "sramotne" reakcije

Inicijativa Kulturnjaci 2016. zatražila je hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog "sramotnog priopćenja" kojim je Ministarstvo kulture reagovalo na fizički napad na pisca i novinara Antu Tomića.

Foto: Oslobođenje

Hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović, reagujući na prošlosedmični napad na pisca i novinara Antu Tomića, objavio je saopštenje u kojem kaže da taj slučaj "podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ", što su hrvatske novinske udruge ocijenile "sramotnim" i zatražile od premijera Tihomira Oreškovića hitnu smjenu Hasanbegovića.

"Priopćenje Ministarstva kulture povodom fizičkog napada na pisca i novinara Antu Tomića i njegovog prijatelja otvoreni je i javni poziv na ulični linč svih neistomišljenika i kritičara recentne vlasti, otvoreni napad na slobodu javne riječi, izgovorene ili napisane, direktni i nedvosmisleni napad na osnovne demokratske vrijednosti zagarantirane Ustavom RH", kaže se u saopštenju Inicijative Kulturnjaci 2016, koja je i ranije tražila Hasanbegovićevu smjenu, prikupivši s tim ciljem putem peticije više od 4,5 hiljade glasova.

Ante Tomić napadnut je u četvrtak, 31.3. kod Doma mladih u Splitu, nakon Festivala priča "Pričigin", kada su ga dva muškarca prvo verbalno napala, a jedan od njih udario Tomićevog prijatelja, koji je odveden u Hitnu pomoć. Splitska policija uhapsila je napadače.

Hrvatsko društvo novinara (HND) osudilo je napad i pozvalo vodeće političare u zemlji, kako vladajuće tako i opozicione, kao i sve one koji imaju priliku obraćati se javnosti, da javno osude taj verbalni i fizički napad.

"Mišljenja smo stoga da su ovakvi napadi potaknuti zloporabom javnog medijskog i političkog prostora za širenje govora mržnje i huškanje protiv neistomišljenika, od čega nisu imuni ni političari na najvišim pozicijama u državi", kaže se u saopštenju HND-a povodom napada. 

Izvor: HND, Jutarnji list