Hrvatska: Pokrenut portal koji otkriva koliko ima istine u izjavama političara

Hrvatska: Pokrenut portal koji otkriva koliko ima istine u izjavama političara

Hrvatska: Pokrenut portal koji otkriva koliko ima istine u izjavama političara

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i organizacija civilnog društva GONG, pokrenuli su internet portal Faktograf.hr, čija je namjena da se provjerom činjenica i korištenjem pouzdanih izvora procijene preciznost, tačnost i utemeljenost izjava sudionika hrvatske političke scene.

Internet portal je kreiran po uzoru na stranice kao što su PolitiFact, FactCheck i Fact Checker, te regionalne portale Istinomjer.ba i Istinomer.rs. "Ideja za projekat nastala je na proljeće ove godine, a krenula je od kolega iz Sarajeva i Beograda koji već imaju slične medijske projekte – Istinomjer.ba i Istinomer.rs. Oni su GONG-u ponudili saradnju te je tokom ljeta uspostavljena i saradnja sa HND-om. Projekt pokrećemo uoči parlamentarnih izbora u nadi da će građanima koristiti u formiranju odluke o tome kome dati svoj glas", istakao je Petar Vidov, glavni urednik portala.

Faktograf.hr je utemeljen na vrijednostima slobode, antifašizma, ljudskih prava i socijalne pravde, ali većinu pozornosti usmjerit će na ono što se može potkrijepiti ili srušiti konkretnim podacima. Tvrdnja koja je pod povećalom dobit će jednu od pet ocjena, od negativnih prema pozitivnima. "Postupak ocjenjivanja tačnosti počinje odabirom izjave koja će se ocjenjivati, a koje prenosimo iz vodećih hrvatskih medija. U izjavama se zatim identificiraju tvrdnje koje se smatraju činjeničnima te se kreće u njihovu provjeru temeljem dostupnih podataka. Obavljanjem usporedne analize dostupnih činjenica i izrečene tvrdnje donosi se konačna ocjena", pojašnjava Vidov.

Do izlaska na birališta u Hrvatskoj, ostalo je nešto više od sedam dana, a Vidov poručuje da će Faktograf.hr nastavit pratiti hrvatsku političku scenu i nakon izbora. "Nastavit ćemo s analiziranjem izjava onih koje smo odabrali s ciljem da ih potaknemo da umjesto neutemeljenih stavova u javnom prostoru barataju provjerljivim činjenicama. Plan nam je pratiti i u kojoj će mjeri pobjednici izbora ispunjavati svoja predizborna obećanja. Faktograf se ni u predizbornom razdoblju neće ograničavati na praćenje izjava isključivo sudionika izbora, već svih relevantnih političara na hrvatskoj političkoj sceni. Postoje naravno i želje za dodatnim sadržajem, ali sada je još prerano da se o tome govori".

Izvor: Netokracija, Poslovni.hr