Hrvatska: Sedam mjera za neprofitne medije

Hrvatska: Sedam mjera za neprofitne medije

Hrvatska: Sedam mjera za neprofitne medije

Neprofitni mediji u Hrvatskoj uputili su Vladi listu zahtjeva za sprečavanje urušavanja medijskih i demokratskih standarda.

Nastavak rada na medijskoj strategiji najvažniji je od sedam zahtjeva upućenih sa konferencije neprofitnih medija okupljenih u Mrežu emancipacije, održane u ponedjeljak u Zagrebu.

Učesnici konferencije "Stabilizacija i razvoj neprofitnih medija u Hrvatskoj" od Vlade Hrvatske traže još i javno financiranje neprofitnih medija putem institucionalnih potpora u transparentnom natječajnom postupku, povećanje postotka financiranja neprofitnih medija putem Fonda za pluralizam i raznovrsnost elektroničkih medija na čak 20 posto, hitnu provedba programa "Mediji zajednice", poticanje stvaranja javnih medija na lokalnoj i regionalnoj razini, hitno donošenje odluke o dodjeljivanju dijela raspoloživih radijskih i televizijskih frekvencija za neprofitne nakladnike, ali i dodatno kapacitiranje stručnih službi u Ministarstvu kulture za medije i medijsku politiku.

Dodatno, predloženo je osnivanje jedinstvenog javnog Fonda za medije s različitim linijama državne potpore kojim bi se "financirali mediji i novinarstvo u onom svojem dijelu u kojem zadovoljavaju javni interes".

Novinarka portala Forum.tm Sandra Bartolović istaknula je da neprofitni mediji u Mreži emancipacije traže od vlasti prepoznavanje novinarstva kao javnog dobra te osiguravanje sustavne zakonodavno-institucionalne potpore medijima u novinarskom radu. 

Jelena Berković iz GONG-a istaknula je kako Hrvatska posljednjih mjeseci ima defektnu demokraciju, dok kvalitetne ne može biti ako mediji nisu odgovorni i profesionalni i ako novinarstvo nije tretirano kao javno dobro.

„Desant na medije imat će dugoročne posljedice, no ova je kriza ujedno i prilika za bolje osvješćivanje potrebe za nezavisnim medijima i osnaživanja novinarske profesije“, rekla je Berković te naglasila da će se pomno pratiti obećanja i izjave političara. 

Predsjednik Hrvatskog društva novinara, Saša Leković, dodao je da HND ima svoj popis zahtjeva koji će biti uručen novoj vladi i podsjetio da je podrška njihovim zahtjevima stigla iz svih relevantnih međunarodnih organizacija.

Na tematskoj raspravi posvećenoj sagledavanju mogućnosti za stabilizaciju i razvoj neprofitnih medija u Hrvatskoj sudjelovali su Sandra Bartolović, novinarka Forum.tm-a, Davorka Blažević, glavna urednica Tris-portala Šibenik, SDP-ovi Peđa Grbin i Milan Živković, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i HNS-ov Goran Beus Richembergh. Iako najavljen, predstavnik HDZ-a Jasen Mesić nije se pojavio kao govornik na raspravi.

Izvor: HND, Libela