Hrvatska vlada traži raspuštanje Vijeća za elektroničke medije

Hrvatska: Vlada traži raspuštanje Vijeća za elektroničke medije

Hrvatska vlada traži raspuštanje Vijeća za elektroničke medije

Hrvatsko novinarsko društvo upozorilo je da je raspuštanje Vijeća za elektroničke medije vide kao korak vlade ka potpunoj političkoj kontroli medija.

Neprihvatanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu i raspuštanje Vijeća za elektroničke medije novi je korak ka potpunoj političkoj kontroli medija, kaže se u saopćenju Hrvatskog novinarskog društva, HND.

HND je reagovao nakon odluke Vlade Republike Hrvatske da predloži Hrvatskom saboru neprihvatanje izvješća o radu Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, te smjenu svih članova Vijeća za elektroničke medije, uključujući predsjednicu Mirjanu Rakić.

U Izvješću ne postoje potpuni podaci da su Vijeće i Agencija ispunili zakonske obveze i obveze iz programa rada, smatra ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Na primjer, u izvješću se ne spominje da je na HRT-u proveden nadzor nad korištenjem mjesečne pristojbe temeljem Zakona o HRT-u, a ne postoji ni podatak da je članica Vijeća Gordana Simonović od maja 2013. do decembra 2014. godine bila u sukobu interesa i protuzakonito obnašala dvije javne dužnosti – članice Vijeća i članice Upravnog vijeća agencije Hina.

Na osnovu tih propusta, Hasanbegović kaže da su „zbog neizvršenja ciljeva i zadaća utvrđenih programom rada Vijeća i Agencije za 2014. ispunjeni uvjeti za razrješenje predsjednika i članova Vijeća prije isteka mandata“.

Vijeće za elektroničke medije na prijedlog o smjeni odgovorilo je obrazloženjem u kojem se navodi da je "kontinuirano upozoravalo Hrvatsku radioteleviziju na obvezu uvođenja i primjene alokacije indirektnih troškova proizvodnje programa, odnosno, na odvajanje prihoda i rashoda nastalih obavljanjem javne djelatnosti od komercijalne".

Predstavnici nestranačke udruge GONG ovaj su potez Vlade nazvali "desantom na medije", dok ga HND dodaje na listu opasnosti za slobodu medija i demokraciju u Hrvatskoj te još jednom upozorava kako je nedopustiva politička kontrola medija koji bi u demokratskom društvu trebali biti neovisni.

Izvor: HND, HRT