Hrvatska: Zarez prestao da izlazi

Hrvatska: Nakon 16 godina Zarez prestao da izlazi

Hrvatska: Zarez prestao da izlazi

Nakon 16 godina i 404 broja, dvosedmični magazin za kulturna i društvena zbivanja prestao je da izlazi.

Foto: Zarez

"Redakcija Zareza ispričava se svim svojim čitateljima i suradnicima što danas, 27. ožujka 2015. godine, na kioscima neće moći pronaći Zarez br. 405. Protekle smo se godine nekoliko puta zbog kašnjenja raspisivanja i rezultata javnih natječaja, kao i uplate dodijeljenih financijskih sredstava, našli u situaciji u kojoj nismo bili sigurni hoće li broj koji smo pripremili utorkom u konačnici biti tiskan na što smo više puta upozoravali i u samim novinama. Upravo se to dogodilo s našim 405. brojem: po prvi put od veljače 1999. godine Zarez se neće naći na kioscima u svojem redovnom dvotjednom tempu jer smo, unatoč podmirenju cjelokupnog duga tiskari početkom siječnja ove godine, naredne brojeve tiskali zahvaljujući razumijevanju i strpljenju naše tiskare, Slobodna Dalmacija," navodi se u saopštenju na Facebook stranici ovog magazina.

Kako ističu iz Zareza, obzirom da nisu dobili prihode od prodaje posljednjeg broja, niti novi ugovor za 2015. godinu, niti dio dodijeljenih sredstava za provođenje programa u 2014. godini od Grada Zagreba, kao ni ugovor od Ministarstva kulture za 2015. godinu, nisu imali drugog izbora no ostaviti objavljivanje novog broja za neko drugo vrijeme. Na Facebook stranici su najavili da će u narednom periodu objaviti neke od tekstova na svojoj stranici, a pored toga, objavili su i ranije pripremljenu sliku naslovnice nesuđenog 405. broja. 

Neizlaženje Zareza podudarilo se sa smjenom u nadležnim institucijama, tačnije otkazom koji je dala bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je ujedno bila i bivša urednica Zareza.

Iz Zareza ističu kako se neizlaženje novog broja naizgled podudara sa ovim smjenama, o poveznicama između njih može se govoriti samo u širem planu: "Sektor kulture je i dalje marginaliziran, podfinanciran, narušen tržišnom logikom unutar koje ne može funkcionirati zbog svojih specifičnosti i obilježen krajnjom nesigurnošću kako svojih proizvoda, tako i svojih radnika."

Brojne organizacije i pojedinci, kako iz Hrvatske, tako i iz regije, izrazili su punu solidarnost sa Zarezom, te izrazili nadu da će ove novine uspjeti riješiti aktuelne probleme i da će i dalje zauzimati mjesto u medijskom polju za koje su se izborile i koje im pripada. Potpisivanje pisma podrške i dalje je otvoreno, a svoje potpise moguće je slati na e-mail redakcije Zareza: zarez@zg.htnet.hr

Izvor: Zarez, CROL