IFJ: Novinarima i dopisnicima u Ukrajini nedostaje sigurnosne i medicinske opreme

Napadi i hapšenje novinara u Ukrajini i Poljskoj

IFJ: Novinarima i dopisnicima u Ukrajini nedostaje sigurnosne i medicinske opreme

Mnogi dopisnici u Ukrajini nemaju pancire, kacige ili pakete medicinske pomoći, a redakcije i dalje šalju novinare u Ukrajinu bez posebnog osiguranja i zaštite, kažu iz IFJ-a i EFJ-a.
 
foto: Screenshot Sky News / YouTube
 
Nekoliko novinara i snimatelja je napadnuto u Ukrajini tokom proteklih dana, a mnogi medijski radnici u tu ratom zahvaćenu zemlju idu bez zaštitne opreme, javili su iz Evropske i Međunarodne federacije novinara (EFJ i IFJ). 
 
Ove dvije organizacije pišu kako su ruski vojnici 6. marta ranili i opljačkali švicarskog fotoreportera Guillaumea Briqueta u regiji Mykolayiv dok se nalazio u automobilu s oznakama PRESS. Nekoliko metaka je pogodilo vozilo, a Briquet je zadobio povrede lica i podlaktice. Ruske trupe su mu, navode iz EFJ i IFJ, oduzele dokumente, novac, laptop i ostalu opremu potrebnu za njegov rad. To je bio drugi napad ruske vojske na međunarodne medijske radnike u samo nekoliko dana.
 
Britanska televizijska ekipa Sky Newsa je 28. februara upala u zasjedu dok je izvještavala o ratu u Ukrajini. Metak je pogodio glavnog dopisnika Stuarta Ramsayja, kao i snimatelja Richieja Mocklera. U Veliku Britaniju su se vratili u petak 4. marta. I dva danska novinara takođe su ranjena u Ukrajini 26. februara. 
 
“Ovi događaji pokazuju hitnu potrebu za zajedničkim naporima da se zaštite medijski profesionalci u ratnim zonama. Ovi zločini ne bi trebali ostati nekažnjeni”, kazao je glavni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.
 
Mnogi dopisnici u Ukrajini nemaju pancire, kacige ili pakete medicinske pomoći, a redakcije i dalje šalju novinare u Ukrajinu bez posebnog osiguranja i zaštite, dok je pancire sve teže nabaviti u Evropi, kažu iz IFJ-a i EFJ-a, i dodaju kako većina evropskih novinara putuje u Ukrajinu preko Krakova gdje se nadaju da će moći kupiti zaštitnu opremu, što je nemoguće bez posebne dozvole.
 
“Pozivamo poslodavce da novinarima osiguraju potrebnu opremu i da im honorari budu srazmjerni riziku s kojim se suočavaju”, dodaju.
 
Podružnice EFJ-a i IFJ-a u Ukrajini napominju da su uspostavili planove za pomoć stranim novinarima a kontakte je moguće pronaći na ovom linku.
 
U granatiranju televizijskog tornja u Kijevu, prošle sedmice je poginulo pet osoba među kojima i ukrajinski snimatelj.
 
Izvor: IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.