Indija druga u svijetu po broju korisnika interneta

Indija postaje druga populacija u svijetu po broju korisnika interneta

Indija druga u svijetu po broju korisnika interneta

Indija će do decembra 2015. imati 402 miliona internetskih korisnika, čime će preteći Sjedinjene Američke Države i doći na drugo mjesto u svijetu, iza Kine, prema ukupnom broju osoba koje koriste internet, navodi se u izvještaju indijske Asocijacije za internet i mobilne komunikacije.
 
Foto: Pixabay
 
Oko 306 miliona korisnika interneta u Indiji, ostvarit će pristup mreži putem mobilnih uređaja do kraja 2015. godine. Pretpostavlja se da će ukupan broj internetskih korisnika do juna naredne godine dostići 462 miliona, upravo zbog toga što će sve više korisnika ostvarivati pristup putem mobitela. Naime, "eksplozija" ponude jeftinih pametnih telefona u ovoj zemlji zaslužna je za to da su stotine miliona korisnika prvi put dobile mogućnost da koriste internet.
 
„Dok je Indiji trebalo više od decenije da se pomakne sa cifre od 10 miliona do 100 miliona korisnika, i tri godine da napreduje od 100 miliona do 200 miliona, sada je bila potrebna samo jedna godina da od 300 miliona broj internetskih korisnika naraste na 400 miliona. Očigledno je da je internet postao mainstream u Indiji“, navodi se u izvještaju, prenosi Times of India.
 
Ipak, ukupna internetska penetracija ostaje i dalje niska u ovoj zemlji, te samo 30 posto ukupnog broja stanovništva koristi internet, što je mnogo niže od Kine u kojoj taj udio iznosi oko 50 posto i u SAD-u, gdje je oko 87 posto.