Istaknuti iranski karikaturista uhapšen u Teheranu

Istaknuti iranski karikaturista uhapšen u Teheranu

Istaknuti iranski karikaturista uhapšen u Teheranu

Iranski umjetnik Hadi Heidari, koji je dan nakon terorističkih napada u Parizu objavio sliku nacrtanu u počast žrtvama napada, uhapšen je u ponedjeljak, 16.11.2015. u redakciji novina gdje radi kao karikaturist.

Foto: AFP/Getty Images

Za sada, detalji Heidarijevog privođenja još nisu poznati, kao ni potencijalne optužbe sa kojima bi se ovaj iranski umjetnik mogao suočiti. Hapšenje Heidarija dolazi dvije sedmice nakon što su vlasti u Iranu uhapsile pet novinara, uključujući i bivšeg službenika ministarstva kulture. U međuvremenu, novinar Washington Posta Jason Rezaian, i dalje je u pritvoru na temelju optužbi za špijunažu.

Foto: Hadi Heidari/Instagram

"Iranski zatvori prepuni su novinara koji se suočavaju sa lažnim optužbama samo zato što su izrazili kritiku ili neovisno mišljenje", reakcija je Sherifa Mansoura, program koordinatora Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za područja Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, na nedavna hapšenja novinara.

Heidari je i ranije imao problema sa iranskim vlastima. 2009. je osuđen na nekoliko sedmica zatvora zbog učestvovanja u protestima protiv rezultata predsjedničkih izbora kada je u Iranu uhapšeno na stotine novinara, aktivista za ljudska prava i političara. 

Izvor: The New York Times, Radio Free Europe