Istraživanje: ko koristi koje društvene mreže?

Istraživanje: ko koristi koje društvene mreže?

Žene koriste Pinterest 5 puta više nego muškarci, a 16% američkih internet korisnika je na Twitteru, neki su od rezultata demografskog istraživanja društvenih medija koje je objavio Pew Research Center.

Procenat korisnika interneta koji koriste Twitter se udvostručio od novembra 2010, a najveći dio korisnika ove mreže su stanovnici gradskih područja od 18 do 50 godina. Ovo su rezultati demografskog istraživanja korisnika interneta i društvenih mreža provedenog u SAD-u u decembru 2012.

15% korisnika ima naloge i na Pinterestu, mreži koja je u 2012. zabilježila najveći rast. Prema istraživanju, Pinterest koriste obrazovani bijelci sa dobrim primanjima, a žene su 5 puta češći korisnici od muškaraca, što je najveća razlika po zastupljenosti spolova zabilježena i kod jedne društvene mreže.

Instagram, servis za dijeljenje fotografija, koristi 13% američkih internet korisnika. Tipičan korisnik Instagrama je žena ispod 50 godina, afroameričkog ili latino porijekla, iz urbane sredine.

Najmanje popularna mreža, sa samo 6% korisnika među cijelom internet populacijom, je blog servis Tumblr. Tumblr je najpopularniji među mladima od 18 do 29 godina, od kojih 13% koristi ovaj sajt.

Najpopularnija društvena mreža ostaje Facebook, na kojem je, prema istraživanju, dvije trećine odraslih u SAD-u.

Izvor: Poynter, Pew Research Center