Istraživanje: Najčitaniji listovi u Republici Srpskoj

Istraživanje: Najčitaniji listovi u Republici Srpskoj

Istraživanje: Najčitaniji listovi u Republici Srpskoj

Foto: Pixabay

Prema istraživanju Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Banja Luci, od ukupno devet dnevnih listova u Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj pripada pet: Glas Srpske, Nezavisne novine, Euro Blic, Press RS te posebno izdanje Večernjih novosti za Rebubliku Srpsku.

Na osnovu pitanja koja su nudila mogućnost višestrukog izbora, najčitaniji dnevni list u Republici Srpskoj je Press RS sa 35,21%, zatim Euro Blic sa 32,10%, te Glas Srpske sa 31,26%.

Obzirom da ovom metodom nije moguće doći do podatka o najčitanijem listu, u drugom istraživanju ispitanici iz Republike Srpske birali su samo jedan list. Prema ovim podacima, Euro Blic je najčitaniji list sa 22,52%, potom Glas Srpske sa 22,17%, te Press RS sa 16,63%.

Istraživanje na osnovu višestrukog biranja pokazuje da medijska publika u RS-u nije privržena samo jednom glasilu. U slučaju kada čitatelji odlučuju o jednom listu kojeg najčešće čitaju, u pitanju je Euro Blic, međutim Glas Srpske ne zaostaje mnogo, svega 0,3%.

Izvor: European Journalism Observatory