Izbjeglice u Njemačkoj pokrenule novine na arapskom jeziku

Izbjeglice u Njemačkoj pokrenule novine na arapskom jeziku

Izbjeglice u Njemačkoj pokrenule novine na arapskom jeziku

Grupa volontera među izbjeglicama u Njemačkoj osnovali su Abwab, novine na arapskom koje nude korisne informacije i priče o izbjegličkom životu onima koji tek pristižu u tu evropsku zemlju.

Novine pod nazivom Abwab, što na arapskom znači "vrata", vodi Rami Alasheq, novinar sirijsko-palestinskog porijekla, koji je u Njemačku stigao 2014. godine, a cijela redakcija funkcioniše virtualno, doprinoseći putem Skypea i Dropboxa. Saradnici novina su iz Sirije i Iraka, dok se prelom radi u Turskoj.

Novine su pokrenute u decembru 2015. godine u tiražu od 25.000 primjeraka, koji su besplatno podijeljeni u izbjegličkim centrima širom Njemačke, a uključuju informacije o nestalim osobama i zakonskim uputstvima za traženje azila, te teme poput "10 koraka do asimilacije" i tekst po nazivom "Da li smo rasisti?", koji propituje odnos prema izbjeglicama iz Afrike i Afganistana.

"Sve je napisano iz ljudske perspektive. Ne govorimo o politici, govorimo o životu", kaže Federica Gaida, iz kompanije New German Media, koja je izdavač novina i dio grupacije koja izdaje još 15 drugih glasila manjinskih skupina.

Finansiranje Abwaba je za narednih šest mjeseci osigurala telekom kompanija Ortel i kompanija za transfer novca Moneygram. Zbog velike potražnje, štampano je i dodatnih 10.000 primjeraka prvog broja. Drugi broj je u pripremi.

Izvor: AlJazeera, W&V