Izvještaj: budućnost novinarstva je sad

Izvještaj: budućnost novinarstva je sad

"Jedna od prvih stvari koje su postale veoma jasne tokom ovog istraživanja je da ono što nazivamo industrijom vijesti više ne postoji", kaže Emily Bell, jedna od autorica izvještaja "Postindustrijsko novinarstvo: prilagođavanje sadašnjosti", koji je objavio Tow centar za digitalno novinarstvo pri Columbia Journalism School.

Autori izvještaja tvrde da je današnja novinarska praksa podijeljena po mnogo osnova - po vještinama, procesu izrade, načinu zarade i finalnom proizvodu, te da je model proizvodnje vijesti kakav poznajemo iz proteklih 50-ak godina neodrživ. Ipak, napredak novih medija - blogova, građanskog novinarstva i čak kompjuterski generiranih vijesti - ne znači nestanak novinarske profesije budući da u vremenu prezasićenosti informacijama postoji stvarna potreba za njihovom stručnom interpretacijom, analizom i vjerodostojnošću, te izvještavanjem "o onome što neko negdje ne želi da se sazna", kaže se u izvještaju. 

Autori se nadaju da će ova publikacija potaknuti raspravu o hrabrim novim načinima organizacije novinarstva i medijske industrije, a diskusiju možete pratiti putem hashtaga #PIJournalism.

Izvor: AFP, Columbia Journalism School