Jedan dan bez vijesti?

Jedan dan bez vijesti?

Inicijativa "A Day Without News?" za cilj ima da privuče pažnju na rastući broj ranjenih i ubijenih novinara tokom izvještavanja iz ratnih područja. 

Krajnji cilj ove kampanje jeste stvoriti podršku unutar zajednice koja će podržavati rad organizacija kao što su Committee to Protect Journalists, Reporters Without Borders, Human Rights Watch, kao i ostale organizacije koje su posvećene ovom pitanju.  

Pokretači kampanje A Day Without News? rade direktno sa navedenim organizacijama kako bi osigurali da ona služi svojoj misiji: izgradnji javne podrške kroz publicitet, veći pritisak pri korištenju diplomatije u svrhe promjena, olakšavanje identifikacije, istrage i kazne za ratne zločine počinjene protiv novinara.  

A Day Without News? nastao je unutar novinarstva i medijske industrije, a od strane onih koji se često nađu na meti dok izvještavaju sa kritičnih mjesta u svijetu i koji su izgubili previše prijatelja koji nisu preživjeli svoj posljednji zadatak.

Ovu inicijativu podržao je, pored svjetskih novinara i fotoreportera, i Generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon, ističući kako svake sedmice novinar pogine radeći svoj posao: "Devet od deset slučajeva ubistava novinara prođu nekažnjeno. Svako ubistvo predstavlja dan bez vijesti, dan kada je cijelo društvo oslabljeno. Naš zadatak je jednostavan: osigurati da svaki novinar svoj posao može obavljati bezbjedno".

Izvor: A Day Without News, Time