Jedan od četvorice optuženih za ubistvo Ćuruvije tužio Slavko Ćuruvija fondaciju

Jedan od četvorice optuženih za ubistvo Ćuruvije tužio Slavko Ćuruvija fondaciju

Jedan od četvorice optuženih za ubistvo Ćuruvije tužio Slavko Ćuruvija fondaciju

Koalicija za slobodu medija osudila pritisak na slobodu govora i pokušaj da se ušutka kritika

foto: NUNS

Bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbjednosti Milan Radonjić, jedan od četvorice optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije koji su u februaru oslobođeni odlukom Apelacionog suda, tužio je Slavko Ćuruvija fondaciju zbog saopštenja u kome je Fondacija izrazila neslaganje sa tom presudom, javila je jučer Koalicija za slobodu medija.

U međuvremenu, dodaje Koalicija, pojavile su se nezvanične informacije da će biti podnesene tužbe i protiv medija. Koalicija za slobodu medija javila je da osuđuje ovaj pritisak na slobodu govora i pokušaj da se ušutka svaka kritika jednog režima.

Nakon objavljivanja odluke Apelacionog suda, 2. februara ove godine, reagovale su mnoge domaće i međunarodne organizacije, podsjeća se u saopštenju Koalicije.

Iz Slavko Ćuruvija fondacije tada su se oglasili saopštenjem u kome je navedeno da “su oslobođeni oni koji su ubili novinara koga je tajna služba prisluškivala i pratila prije samog zločina, čije je ubistvo najavljeno na državnoj televiziji, sa kim su se obračunavali najviši državni zvaničnici, o kome su u državnim medijima plasirane monstruozne laži, čiju je imovinu država uništila, a njegove saradnike proganjala”.

Iako, naglasila je Koalicija, nigdje u saopštenju nisu spomenuta imena optuženih, Milan Radonjić odlučio je da putem suda traži da mu Fondacija isplati 500.000 dinara zbog povrede ugleda i časti.

Iz Slavko Ćuruvija fondacije u saopštenju nakon tužbe Milana Radonjića naglasili su da nakon 25 godina od ubistva Ćuruvije, devet godina dugog sudskog postupka, dvije prvostepene presude kojima su proglašeni krivim i konačnog oslobađanja optuženih zbog nedostatka dokaza, zločin nad novinarom i vlasnikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina ostaje nekažnjen i nerazriješen.
 
Sada, kako je navedeno, dešavaju se pokušaji da se i samo sjećanje na Ćuruviju zatre, i da se ušutkaju glasovi koji ne pristaju na zaborav i nekažnjivost.
 
“Ova tužba je posledica atmosfere u društvu koju kreira vlast. Zarobljena država ne razrešava i ne kažnjava zločine činjene za njen račun i u njeno ime. Nasilje i zločin se veličaju i ohrabruju, a zločinci slave kao heroji. Svaka vrsta kritike na račun sadašnjih i prošlih grehova vlasti se najbrutalnije guši”, navedeno je u saopštenju fondacije.

Iz Koalicije za slobodu medija su naglasili da se pokušavaju ušutkati glasovi koji podsjećaju da nijedan slučaj ubistva novinara u Srbiji nije riješen.

“Na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije načinjeno je mnogo namernih i nenamernih propusta, što je pokazalo da ova vlast nije sposobna ili ne želi da se obračuna sa kriminalizovanim delovima tajne službe, koji su odgovorni za brojne zločine”, piše u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medijia čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija fondacija i KUM Nezavisnost.

Izvor: NUNS, Slavko Ćuruvija fondacija

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.