Kenija želi zabraniti Facebook zbog govora mržnje

Kenija želi zabraniti Facebook zbog govora mržnje

Kenija želi zabraniti Facebook zbog govora mržnje

Grupa za ljudska prava Global Witness je podnijela 20 oglasa na engleskom i svahili jeziku u kojima se poziva na nasilje. Svi su, osim jednog, odobreni.
 
foto: Pixabay
 
Kenijski nadzornik za etničku koheziju, Nacionalna komisija za koheziju i integraciju (NCIC), naredila je Facebooku da zaustavi širenje govora mržnje na svojoj platformi u roku od sedam dana ili će biti suspendovana u toj istočnoafričkoj zemlji.
 
Reagovanje NCIC-a je uslijedilo nakon izvještaja grupe za ljudska prava Global Witness i Foxglovea, neprofitne kompanije koja se zalaže za dobrobit svih u korištenju tehnologije, u kojem su provjeravali mogućnost Facebooka da otkrije reklame koje sadrže govor mržnje. 
 
U izvještaju Global Witnessa, koji je objavljen 28. jula 2022, navodi se kako su potvrđeni nalazi NCIC-a da je Meta, Facebookova matična kompanija, bila spora u uklanjanju i sprečavanju mrzilačkog sadržaja, raspirujući ionako nestabilno političko okruženje. NCIC je pozvao Metu da poveća moderaciju sadržaja prije, za vrijeme i nakon izbora u Keniji koji će se održati 9. augusta, dajući joj sedmicu dana da se pridržava zadatog ili će joj biti zabranjeno djelovanje u zemlji.
 
Među mandatima NCIC-a, koji je formiran nakon postizbornog nasilja 2007. godine u kojem je poginulo 1.300 Kenijaca, nalaze se i preporuke o korektivnim mjerama protiv subjekata ili osoba koje pokreću i održavaju govor mržnje. Prije nekoliko mjeseci NCIC je zabranio i upotrebu nekih kodiranih riječi za koje se kaže da podstiču etničke tenzije.
 
„Facebook krši zakone naše zemlje. Dozvolili su sebi da budu vektor govora mržnje i huškanja i dezinformacija”, istakao je komesar NCIC-a Danvas Makori.
 
Kako bi testirao Facebookovu tvrdnju da njegovi modeli za umjetnu inteligenciju mogu otkriti govor mržnje, Global Witness je podnio 20 oglasa na engleskom i svahili jeziku u kojima se poziva na nasilje. Svi su, osim jednog, odobreni. Global Witness kaže da su koristili oglase jer, za razliku od objava, oni prolaze stroži proces pregleda i moderiranja. 
 
“Svi oglasi koje smo poslali krše standarde Facebook zajednice, i kvalifikovani su kao govor mržnje i etnički pozivi na nasilje. Velik dio govora bio je dehumanizirajući, upoređujući određene plemenske grupe sa životinjama i pozivajući na silovanje, klanje i odsijecanje glave”, navodi Global Witness u svojoj izjavi.
 
U svom odgovoru Facebook kaže da ulaže u ljude i tehnologiju kako bi zaustavio dezinformacije i štetan sadržaj. Naveli su da su „unajmili više recenzenata sadržaja da pregledaju njihove aplikacije na više od 70 jezika, uključujući svahili“. U šest mjeseci, do 30. aprila, kompanija je prijavila da je uklonila više od 37.000 sadržaja koji krše politiku govora mržnje, i još 42.000 zbog promovisanja nasilja i njegovog podsticanja na Facebooku i Instagramu. 
 
Global Witness između ostalog poziva Facebook da hitno poveća mogućnost moderiranja sadržaja i sisteme integriteta koji se koriste za ublažavanje rizika prije, tokom i nakon predstojećih izbora u Keniji. Takođe, kako se navodi, jedan od zahtjeva za Facebook je i da pravilno moderira sadržaj u svim zemljama svijeta u kojima posluje, uključujući pružanje zadovoljavajuće plate moderatorima sadržaja, omogućavajući im sindikalno udruživanje i pružanje psihološke podrške. Pored navedenog zahtijevaju i da ova društvena mreža rutinski procjenjuje, ublažava i objavljuje rizike na osnovu kojih se vidi kako njihovi servisi utiču na ljudska prava i druge štete na društvenom nivou u svim zemljama u kojima posluju, i na koncu, da objavi informacije o koracima koje su poduzeli u svakoj zemlji i za svaki jezik kako bi zaštitili korisnike od mržnje na mreži.
 
U Keniji, Facebook ima penetraciju od 82 posto, što je čini drugom najšire korištenom društvenom mrežom nakon WhatsAppa te ima 10 miliona korisnika.
 
Portal koji je specijalizovan za visoku tehnologiju TechCrunch napominje da je kenijski ministar za informacione i komunikacione tehnologije rekao da zemlja ne planira da ugasi internet ili zabrani Facebook. Dodaju i da on nije otkrio ni kako je vlada reagovala na širenje govora mržnje na društvenim mrežama.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.