Kina: Aktivist uhapšen tokom intervjua uživo

Kina: Aktivist uhapšen tokom intervjua uživo

Kina: Aktivist uhapšen tokom intervjua uživo

Sun Wenguang, kineski aktivist i kritičar vlade, uhapšen je tokom telefonskog intervjua koji se uživo prenosio na kineskom programu TV kanala Voice of America.
 
Foto: VOA/Twitter
 
Penzionisani profesor fizike i ekonomije davao je intervju u kojem je iskazao svoju zabrinutost zbog kineskih ulaganja na području Afrike, kada su u njegov stan ušle sigurnosne službe koje su ga uhapsile.
 
Prema pisanju Guardiana, tokom intervjua, Wenguang se udaljio od teme razgovora kako bi rekao da je policija ponovo došla, i da je između šest i osam osoba ušlo u njegovu kuću.
 
Nakon hapšenja, Wenguang je odveden u hotel kojeg vodi vojska u gradu Jinan, ali Voice of America javlja da im je osoblje hotela zatim reklo da je profesor odveden na nepoznatu lokaciju. 
 
Svoju zabrinutost zbog hapšenja 84-godišnjeg aktiviste izrazili su i iz Međunarodne federacije novinara.
 
“Ponavljamo svoje zahtjeve prema kineskoj vladi da prestane s prisilnim nestancima kako bi utišala kritičke glasove. Činjenica da je Sun Wenguang uhapšen tokom intervjua uživo naglašava stepen do kojeg kineksa vlada ide samo da bi zaustavila kritiku i slobodu govora“, poručili su iz Međunarodne federacije novinara.
 
Izvori: Guardian, IFJ