Kineska novinarka koja je izvještavala o COVID-19 nakon četiri godine puštena iz zatvora

Kineska novinarka nakon sedam dana potvrdila da je puštena iz zatvora

Kineska novinarka koja je izvještavala o COVID-19 nakon četiri godine puštena iz zatvora

Zhang Zhan je i dalje pod strogim nadzorom vlasti.

foto: Noemie Bonnafous / RSF

Kineska novinarka Zhang Zhan je putem posrednika objavila kratki video u kojem je 21. maja potvrdila da je puštena iz zatvora i izjavila da se nalazi kod kuće sa svojom porodicom, javili su Reporteri bez granica (RSF), naglašavajući da se obratila javnosti nakon međunarodnog pritiska.

Međutim, kako se navodi u saopštenju RSF-a, ona je i dalje pod strogim nadzorom vlasti.

“RSF ostaje zabrinut zbog njene situacije i naglašava da djelomična sloboda uopšte nije sloboda. Diplomatska intervencija ostaje ključna kako bi se osiguralo njeno potpuno i bezuslovno puštanje na slobodu bez odlaganja”, istakao je RSF.

Kineska novinarka i bivša odvjetnica Zhang Zhan nalazila se četiri godine u zatvoru zbog, kako je naglasio RSF, nezavisnog izvještavanja o ranim fazama pandemije COVID-a 19 u Kini pod optužbom da je “izazivala svađe i nevolje”. RSF podsjeća da je trebala biti puštena iz ženskog zatvora u Šangaju 13. maja nakon odsluženja kazne, no sedam dana nakon toga se nije znalo gdje je, a vlasti su odbijale da otkriju informacije o mjestu na kojem se nalazi. Zabrinuti da bi se još mogla nalaziti u zatvoru, teško bolesna ili stavljena pod strogi nadzor, RSF je pozvao Peking da otkrije informacije o Zhan i osigura njeno potpuno i bezuslovno puštanje na slobodu bez daljeg odlaganja.

Također, piše RSF, i njena porodica, koja je ranije otvoreno dijelila novosti o situaciji s novinarkom, bila je nedostupna, a u sedmicama prije planiranog puštanja Zhan na slobodu, zaštitnicima ljudskih prava i advokatima su vlasti prijetile i upozoravale da ne iznose njen slučaj na međunarodnom planu.

Zhan je bila zdravstveno slaba zbog štrajka glađu koji je pokrenula. Iz RSF-a su rekli da postoje i vjerodostojni razlozi da se vjeruje da se njeno zdravlje još više pogoršalo tokom posljednjih mjeseci zatvora, što je, dodao je RSF, vjerovatno motivisalo kineski režim da je drži skrivenu od javnosti.

“Sada dižemo uzbunu zbog hitne situacije u vezi sa Zhang Zhan, koja je nestala nakon očekivanog izlaska iz zatvora nakon četiri duge godine i možda je ozbiljno bolesna. Također smo duboko zabrinuti zbog zabrinjavajućih izvještaja o pritiscima na njene bliske osobe, uključujući njenu porodicu i advokate. Niko ne bi trebao proći kroz ono što je Zhang Zhan bila primorana da trpi u znak odmazde zbog njenog izvještavanja o pandemiji Covid-19, a ovaj progon sada mora prestati”, izjavila je Rebecca Vincent, direktorica kampanja RSF-a prije nego se Zhan obratila javnosti.

Vincent je tada pozvala kineske vlasti da otkriju gdje se novinarka nalazi i da osiguraju njeno potpuno i bezuslovno puštanje na slobodu. Pozvala je i diplomatsku zajednicu da preduzme sve moguće mjere u svojim odnosima s Pekingom dok se novinarkina sigurnost i sloboda ne potvrde.

RSF je podsjetio da u Kini novinari zatvoreni zbog svog posla često ostaju u pritvoru ili pod nadzorom čak i nakon okončanja zatvorske kazne. Iz ove organizacije su objavili da su Evropska unija, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države izrazile zabrinutost zbog izvještaja da je Zhang Zhan nestala nakon njenog očekivanog puštanja na slobodu.

Zhang Zhan je uhapšena u maju 2020. dok je pokrivala izbijanje pandemije COVID-19 u Wuhanu, u centralno-istočnoj Kini. Ona je objavila više od 100 video zapisa na društvenim mrežama prije nego što je uhapšena 14. maja 2020. i osuđena na četiri godine zatvora na sudu u Šangaju sedam mjeseci kasnije.

U nekoliko navrata je RSF tražio njeno oslobađanje i upozoravao na zlostavljanje kojem je bila izložena dok je bila u zatvoru. Tokom svojih prvih mjeseci u pritvoru, Zhan je zamalo umrla nakon štrajka glađu. Zatvorski službenici su je, navodi RSF, silom hranili kroz nazalnu cijev, a ponekad su je danima ostavljali vezanu lisicama.

Kada ju je majka posjetila u zatvoru u julu 2023. godine, bila je veoma slaba i imala je samo 37 kilograma, što je polovina onoga koliko je imala prije zatvora.

Kina je država koja najviše na svijetu zatvara novinare i branioce slobode medija i u njoj je zatvoreno najmanje 119 novinara. Nalazi se na 172. mjestu od 180 zemalja na Svjetskom indeksu slobode medija RSF za 2024.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.