Koalicija za slobodu medija: Zakon o „stranim agentima“ uvodi cenzuru u RS

Koalicija za slobodu medija: Zakon o „stranim agentima“ uvodi cenzuru u RS

Koalicija za slobodu medija: Zakon o „stranim agentima“ uvodi cenzuru u RS

Poziv Vladi RS da povuče Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija

foto: NUNS

Koalicija za slobodu medija, koja okuplja sedam organizacija, izrazila je solidarnost sa medijskim i civilnim sektorom u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) i pozvala je Vladu RS da povuče Prijedlog Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji će se pred poslanicima Narodne skupštine RS naći 22. maja.

Suština ovog Zakona je, kako se navodi u saopštenju Koalicije, da se udruženjima i medijima koji su registrovani kao udruženja građana (a koje finansiraju i međunarodne organizacije) suzi prostor za bilo kakvo djelovanje.

Koalicija je pojasnila da bi usvajanje predloženog propisa ugrozilo ljudska prava svih građana i građanki, dodatno narušilo slobodu izražavanja u regionu, a zaposlene u medijima i nevladinim organizacijama potencijalno dovelo i u fizičku opasnost – zbog stigmatizacije pojedinačnih organizacija kao „agenata stranog uticaja“.

Prijedlog, koji su šira javnost, neprofitni sektor i međunarodna zajednica već osudili, piše Koalicija, posebno zabrinjava jer institucijama RS ostavlja mogućnost da arbitrarno određuju šta je „politička aktivnost“, čime se, naglašava Koalicija, direktno ugrožava sloboda izražavanja, garantovana članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima, kao i Ustavima BiH i RS.

“Diskreciona prava Ministarstva pravde RS (koje bi usvajanjem zakona i zvanično počelo da ‘prati’ rad medijskih i nevladinih organizacija) faktički bi omogućila cenzuru svih koji objektivno i pravovremeno izveštavaju o radu tamošnjih institucija”, navedeno je u saopštenju.

Koalicija za slobodu medija podsjetila je da su sve zemlje Zapadnog Balkana (osim Sjeverne Makedonije) nazadovale na Svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica. Bosna i Hercegovina je zabilježila najveći pad u regionu, za čak 17 mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Koalicija za slobodu medija smatra da bi primjena novog nedemokratskog zakona ovaj rezultat ne samo pogoršala, već da bi dovela u pitanje opstanak cijelog medijskog i neprofitnog sektora u BiH, zbog čega apeluju na Ministarstvo pravde RS i na poslanike u Narodnoj skupštini RS da spriječe njegovo usvajanje.

Koaliciju za slobodu medijia čine: Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“, Slavko Ćuruvija fondacija i KUM Nezavisnost.

Izvor: NUNS

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.