Komemoracija za Jasnu Babić

Komemoracija za Jasnu Babić

Komemoracija za Jasnu Babić

U Zagrebu će se sljedeće sedmice održati komemoracija povodom smrti hrvatske novinarke Jasne Babić.
 
Foto: Lupiga/Ladislav Tomičić
 
Hrvatsko novinarsko društva organizovat će komemoraciju za Jasnu Babić, u ponedjeljak, 6. novembra, u 10 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog novinarskog doma u Perkovčevoj 2 u Zagrebu.
 
Novinarka Jasna Babić umrla je u bolnici na Jordanovcu u 60-oj godini, od posljedica teške bolesti. Novinarka je dobitnica nagrade Marija Jurić Zagorka za istraživačko novinarstvo za 1996. godinu, a ove joj je godine dodijeljena nagrada za životno djelo Otokar Keršovani, piše HND.
 
U obrazloženju nagrade HND-a bilo je istaknuto da je Babić postala sinonim hrabrog novinarstva u Hrvatskoj te da je njen doprinos hrvatskom novinarstvu - izniman.
 
"Nije se gurala u uredništva, nije bila članica uprava, nije jurila za vlasništvom ni za uobičajenim građanskim obiteljskim životom. Posvetila se novinarstvu i ono je sve što ima. Čini se da je od svega najviše povjerenja imala upravo u novinarstvo", pisalo je obrazloženju nagrade.
 
Jasna Babić novinarstvom se počela baviti u "omladinskoj štampi", a sredinom osamdesetih odlazi u "veliku štampu". Godine 1988., kao već izrazito afirmirana novinarka, ulazi u profesionalno novinarstvo. U vrijeme Domovinskog rata radila je kao ratna reporterka, a u drugoj polovini devedesetih novinarsko pero hrabro umače u društvenu kaljužu otkrivajući brojne društvene i političke afere poslijeratnog tranzicijskog društva, piše HND.
 
Radila je za Danas, Zapad, Večernji list, Slobodnu Dalmaciju, Globus, Nacional, 24express, Lupiga.com i druge, a pored toga autorica je knjiga „Zagrebačka mafija“ (2003.) o kriminalizaciji hrvatske politike i pravosuđa i „Urota Blaškić“  (2005.) o „podzemnom hrvatskom savezništvu u komadanju Bosne i Hercegovine“.
 
„Slobodu nam nitko neće dati, novinari imaju onoliko slobode koliko su je sami napravili. Ni više ni manje. I ne želim uopće da mi Sabor, da mi bilo tko jamči slobodni prostor, jer to znači da mi je darovan. Kad je nešto darovano, kad je sloboda darovana, bila to i sloboda novinarstva, onda se, brate mili, može i oduzeti. Onaj tko daje, taj i uzme. Nismo se baš mi novinari pretrgli od toga da sačuvamo svoje pravo na slobodu riječi, slobodu govora i slobodu novine“, poznata je izjava Jasne Babić.
 
"Nisam fan nijedne države, ne vjerujem ni u državno vlasništvo, ni u državni aparat, ni u što državno. Mislim da je to jedan veliki parazitski lažnjak, kako god se država zvala, koliko god bila velika, mala, što god se pričalo s te državne govornice", rekla je Jasna u jednom od posljednih intervjua kojeg je dala za Novinar. 
 
Izvor: HND