Kosovo će pružiti sklonište za 20 ukrajinskih novinara

Kosovo će pružiti sklonište za 20 ukrajinskih novinara

Kosovo će pružiti sklonište za 20 ukrajinskih novinara

Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) navode kako se nadaju da će i ostale zemlje slijediti primjer Kosova. 
 
foto: Pixabay
 
Vlada Republike Kosovo potpisala je 1. marta 2022. uredbu u kojoj se navodi da nude smještaj za 20 novinara iz Ukrajine kao sklonište od napada Rusije na tu zemlju.
 
Uredbu, kojom će se iz državnih rezervi izdvojiti 150.000 eura, inicirala je zastupnica Doarsa Kica Xhelili, a potom ju je podržala Vlada Republike Kosovo.
 
U dokumentu se navodi da će prioritet imati novinarke koje će izabrati Evropska federacija novinara (EFJ) i Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) odakle su naveli kako se nadaju da će i ostale zemlje slijediti njihov primjer. 
 
ECPMF i EFJ će koordinirati identifikaciju i odabir ukrajinskih novinara koji će dobiti podršku. Proračun će pokriti troškove najma stana i ureda, mjesečnu stipendiju, zdravstveno osiguranje i troškove preseljenja na šest mjeseci.
 
“Dok Putinova invazija donosi rat u Evropu, vidjeli smo ukrajinske novinare kako rade u sve opasnijim uvjetima kako bi informisali svijet o krizi koja je u toku. Ostajemo predani pružanju podrške ovim novinarima ako budu prisiljeni pobjeći iz zemlje i zahvalni smo Vladi Republike Kosovo na njihovoj brzoj odluci da ponudi pomoć u tom pogledu”, rekao je izvršni direktor ECPMF-a Lutz Kinkel.
 
Ricardo Gutierrez, glavni sekretar EFJ-a, istaknuo je da ukrajinski novinari rade sjajan posao i da se izlažu golemom riziku u cilju javnog interesa. 
 
“Izražavamo zahvalnost struke onim državama, kao što je Kosovo, koje podržavaju naše ukrajinske kolege. Ovo bi trebao poslužiti kao primjer drugim vladama u drugim zemljama”, kazao je Gutierrez.
 
Informacije o tome kako se prijaviti za ovu podršku bit će uskoro dostupne.
 
Reuters podsjeća da Ukrajina ne priznaje nezavisnost Kosova, ali ima 40 vojnika koji služe kao mirovne snage u zemlji u okviru misije NATO-a.
 
Kampanja za spašavanje ukrajinskih medija
 
Preko stranice GoFundM, koju je organizovao viši izvršni direktor Kyiv Independenta, do sada je prikupljeno više od 150.000 funti za ukrajinske i regionalne redakcije koje se nalaze pod ruskom invazijom. 
 
Sredstva su namijenjena za pomoć novinarima da premjeste operacije iz Kijeva i drugih ukrajinskih gradova koji su u opasnosti u Varšavu, Vilnius i druge susjedne prijestolnice, rekao je Jakub Parusinski, glavni finansijski direktor Kyiv Independenta i organizator kampanje. Odvojene inicijative su također u toku kako bi se pomoglo da se osiguraju sredstva za hitne potrebe, kao što su oprema, osiguranje i inženjerska podrška za web stranice, rekao je on.
 
“Ono što nam je trenutno potrebno je da svijet ima pouzdane, provjerene informacije iz cijele zemlje, tako da ljudi u Ukrajini, Rusiji i Bjelorusiji znaju tačno šta se dešava”, rekao je Parusinski.
 
„Koliko god bili važni strani dopisnici iz inozemnih novinskih organizacija, potrebni su vam lokalni mediji da ispričaju lokalnu priču”, dodao je.
 
Oko 12 ukrajinskih redakcija, uključujući Kyiv Independent i website Zaborona, dio su grupe koja će imati koristi od prikupljenih sredstava. Prvi krug isplata iz fonda za hitne slučajeve trebao bi biti obavljen već sljedeće sedmice, rekao je Parusinski.
 
„Za bilo koju redakciju u Kijevu logika je takva da imate mali dio tima koji će ostati i postati ratni dopisnici“, govori  Parusinski. “Ostali će ići na zapad kako bi vodili website i operativne stvari u mjestima kao što su Varšava, Vilnius ili Bratislava. Pomažemo da se novinari izvuku i smjeste u druge prijestolnice”, kazao je.
 
Kateryna Sergatskova, glavna urednica Zaboronea, rekla je da mnogi njeni novinari ostaju u Kijevu “radeći iz skloništa pod napadima” kako bi otkrili pravo lice rata.
 
Ona je pozdravila izglede za finansiranje kako bi se osigurali operativni troškovi hitnog izvještavanja i za uspostavljanje privremenog operativnog čvorišta dodajući da nezavisni mediji pokrivaju stvarne ratne događaje i pružaju tačne, nepristrasne informacije u vrijeme informacionog rata.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.