Krivična prijava protiv glavnog urednika Televizije Happy zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Krivična prijava protiv glavnog urednika Televizije Happy zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje

Krivična prijava protiv glavnog urednika Televizije Happy zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje

Foto: Slavko Ćuruvija fondacija

Slavko Ćuruvija fondacija, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Asocijacija onlajn medija uputili su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv Milomira Marića, glavnog urednika Televizije Happy, zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, kao i krivičnog djela povrede ugleda zbog rasne, vjerske, nacionalne ili druge pripadnosti, javlja Slavko Ćuruvija fondacija.

Krivična prijava je podnesena jer je Marić u jutarnjem programu 30. septembra izvrijeđao profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu Danijela Sinanija. Marić je, između ostalog, naveo da Sinani ima „sumnjivo prezime“ i ocijenio da on ne može da bude moralni sudija, jer bi na Kosovu “Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušao streljali”.

Uprkos najavama da će pokrenuti postupke povodom ovog slučaja, Više javno tužilaštvo još uvijek nije obavijestilo javnost o pokretanju i toku postupka.

''Krivičnom prijavom želimo da podsetimo Više javno tužilaštvo da ima ovlašćenja da obezbedi doslednu primenu zakona, kao i da Krivični Zakonik izričito zabranjuje raspirivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti'', stoji u obrazloženju.

Udruženja su također pozvala i Regulatorno telo za elektronske medije Srbije da u najkraćem mogućem roku razmotri prekršaje TV Happy i preduzme odgovarajuće mjere. REM je najavio postupak protiv Marića ali još nije razmotrio slučaj.

Izvor: Slavko Ćuruvija fondacija

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.