LA Times: udarnu vijest napisao kompjuter

LA Times: udarnu vijest napisao kompjuter

LA Times: udarnu vijest napisao kompjuter

Obavijest o zemljotresu objavljena u Los Angeles Timesu ličila je svaku drugu vijest. Osim što ju je napisao kompjuterski program.

Foto: b2bmemes.com

Los Angeles Times je prošle sedmice prvi objavio vijest o zemljotresu koji se dogodio blizu Santa Monice u Kaliforniji zahvaljujući "novinaru robotu". Novinar i programer Ken Schwencke kreirao je program koji automatski izbacuje kratki članak kada se desi zemljotres. Program pod nazivom Quakebot prati automatske podatke koje o zemljotresima izbacuje američko geološko društvo, te te izvještaje pretvara u kratke vijesti. Kako kaže Schwencke, od primanja podataka o zemljotresu do njihovog objavljivanja prošlo je samo 3 minute.

Los Angeles Times je jedna od redakcija koje već neko vrijeme eksperimentiraju sa "robotskim novinarstvom". Pored praćenja zemljotresa, LA Times ima sličan programski predložak za kreiranje vijesti o kriminalnim radnjama u gradu, koje onda urednici pregledaju i odabiru one koji zaslužuju više pažnje. "Program ne zamjenjuje novinara, on mu pomaže. Omogućava da se informacije brzo prikupe i rašire. Štedi vrijeme i, kod određenih vrsta vijesti, informacije objavljuje jednako dobro kao što bi ih iko mogao napisati", kaže Schwencke. 

Izvor: Daily Dot, Slate, BBC News