Makedonija: Svakodnevno prisluškivanje novinara

MK: Svakodnevno prisluškivanje novinara

Makedonija: Svakodnevno prisluškivanje novinara

Više od stotinu novinara svakodnevno je prisluškivano u Makedoniji.

Foto: MRT/Novatv.mk

Ove informacije otkrivene su tokom press konferencije opozicionog Saveza socijaldemokrata Makedonije (SDSM), kada je Zoran Zaev, lider te stranke iznio informacije o prisluškivanju osoba iz javnog, političkog života Makedonije, koje su, prema njegovim tvrdnjama, prisluškivali saradnici premijera Nikole Gruevskog. Zaev je, pored ostalog, istakao kako postoje snimci koji dokazuju kako direktor tajne policije vlada i upravlja ne samo privatnim medijima nego i javnim makedonskim servisom. 

Povodom informacije o prisluškivanju novinara, Udruženje novinara Makedonije, zatražilo je ostavku premijera, ministrice unutrašnjih poslova i direktora Uprave za sigurnost i protivobavještajne poslove.

"Objavljeni razgovori ministara i Vladinih funkcionera s vlasnicima medija i urednika potvrdili su ranije stavove Udruženja, koji su javno saopćavani proteklih godina, kako mediji u Makedoniji nisu slobodni i kako su taoci interesa vlasti i njihovih vlasnika", izjavio je predsjednik Udruženja Naser Selmani,a prenosi Al Jazeera Balkans

Povodom afere prisluškivanja, danas, 27.2, organizovana je press konferencija tokom koje je Zoran Zaev pustio nove snimke premijera Grujevskog i njegovih saradnika. Snimak konferencije će biti dostupan na web sajtu Novatv.mk.

Izvor: Novatv.mk, Al Jazeera Balkans