Malta: U eksploziji automobila poginula Panama Papers novinarka

Malta: U eksploziji automobila poginula Panama Papers novinarka

Malta: U eksploziji automobila poginula Panama Papers novinarka

Novinarka koja je vodila Panama Papers istraživanje o korupciji u Malti, ubijena je u eksploziji automobila u blizini svoje kuće.
 
 
Novinarka Daphne Caruana Galizia poginula je u ponedjeljak u snažnoj eksploziji automobila, u napadu za koji još uvijek niko nije preuzeo odgovrnost, piše Guardian
 
Prema izvještajima lokalnih medija, Caruana Galizia obavijestila je policiju nedavno da je primala prijetnje smrću. Nakon napada, predsjednica Malte, Marie-Louse Coleiro Preca, pozvala je na smirenost: “U ovim momentima, kada je zemlja šokirana takvim opasnim napadom, pozivam sve da odmjereno koriste svoje riječi, da ne osuđuju i pokažu solidarnost”.
 
Nakon ubistva, oglasili su se i drugi političari, koji su i sami bili predmet novinarkinog kritikovanja. Lider Nacionalne partije, Adrian Delia, izjavio je da je ubistvo povezano s novinarkinim izvještavanjem.
 
“Ono što se dogodilo danas nije obično ubistvo. To je posljedica totalnog kolapsa vladavine zakona koji se dešava posljednje četiri godine”, rekao je Delia.
 
Blogerku, čiji su postovi privlačili veliku pažnju u Malti, web stranica Politico nedavno je nazvala "žena Wikileaks". Caruana Galizia tvrdila je da nema političkih veza, a tokom posljednje dvije godine, u fokusu njenog izvještavanja bili su nalazi iz Panama Papersa – dokumenata koji su procurili iz interne baze jedne od najvećih offshore advokatskih firmi Mossack Fonseca.