Maskirane osobe fizički napale istraživačkog novinara u Prištini

Maskirane osobe fizički napale istraživačkog novinara u Prištini

Maskirane osobe fizički napale istraživačkog novinara u Prištini

Novinaru Visaru Duriqiju su u fizičkom napadu slomljena četiri zuba i nos, a povrede su mu nanesene i u gornjem dijelu tijela.

foto: screenshot VOA/YouTube

Istraživačkog novinara portala Insajder Visara Duriqija su u noći sa 24. na 25. februar u blizini njegovog stana u Prištini fizički napale tri maskirane osobe, piše Udruženje novinara Kosova.

Duriki je za Radio Slobodna Evropa rekao da su mu u napadu slomljena četiri zuba i nos, te da su mu povrede nanesene u gornjem dijelu tijela.

Dodao je i da se napad desio nakan što je parkirao automobil i krenulo ka zgradi u kojoj stanuje, te da ga je prvo napala jedna osoba, a nakon toga su ga još dvije osobe pretukle, piše Radio Slobodna Evropa.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je Duriqi rekao da ne zna šta bi mogao biti razlog napada, ali da su napadači dobro poznavali mjesto na kojem su ga napali, jer su ga povukli sa strane gdje nema nadzornih kamera.

Kako se navodi, Duriqi je pisao o osjetljivim temama poput korupcije, organiziranog kriminala i vjerskih grupa na Kosovu.

Udruženje novinara Kosova pozvalo je nadležna tijela da istraže motive i rasvijele ovaj slučaj koji, kako su naveli, predstavlja prijetnju medijima i slobodi govora. Iz tog udruženja su naveli da će o ovom slučaju biti obaviještene sve relevantne državne i međunarodne organizacije.

“Svaki napad na novinare napad je na slobodu govora i demokraciju u zemlji”, poručili su iz Udruženja novinara Kosova.

Ovaj napad je, kako piše Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), osudila i Regionalna mreža Safejournalists koja predstavlja više od 8.200 medijskih profesionalaca na Zapadnom Balkanu.

Iz NUNS-a su naveli da je Visar Duriqi 2014. godine kontinuirano primao prijetnje smrću, u vrijeme kada je radio za Gazeta Ekspress.

NUNS piše da je Duriqi u jednom od intervjua iz 2019. godine izjavio da su se prijetnje nastavile i poslije, kao i da su one povezane sa temama o radikalnim grupama o kojima je izvještavao.

Izvor: AGK, Safejournalists, NUNS, RSE

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.