Mediacentar na 28. sarajevskom sajmu knjiga

Mediacentar na Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga

Mediacentar na 28. sarajevskom sajmu knjiga

Mediacentar Sarajevo na ovogodišnjem Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga predstavlja digitalni arhiv Infobiro i izdavačku djelatnost kuće.

Digitalni arhiv Infobiro i izdavačka djelatnost neke su od aktivnosti koje Mediacentar Sarajevo predstavlja u okviru XXVIII Međunarodnog sarajevskog sajma knjiga.

Posjetioci sajma mogu pogledati arhivske tekstove iz dnevne i istorijske štampe, uzeti primjerak književnog časopisa Sarajevske sveske ili neku od knjiga iz edicije Mediacentra.

Mediacentar Sarajevo kao izdavač promovisaće i svoju knjigu «Radio Sarajevo – 10.4.1945 - 10.5.1992.», koja svjedoči o 47 godina djelovanja te medijske kuće.

Promocija će biti održati u centralnom sajamskom prostoru u petak, 22. aprila u 11:45 sati.

Na promociji govore: Zija Dizdarević, Esad Arnautalić, Ranko Mavrak, Jasnica Popić, Nedjeljko Opančić i Boro Kontić.Na 608 stranica ove svojevrsne monografije i skoro 300 fotografija publikovana su 93 teksta zaposlenika i saradnika Radija Sarajevo. 

Radio Sarajevo je imao izuzetnu ulogu u društvenom životu i razvoju Bosne i Hercegovine tokom druge polovine 20. stoljeća. Na vrhuncu razvoja emitovao je 64 sata programa dnevno na četiri talasa (Prvi, Drugi, Treći program i Sarajevo 202) i izdavao časopis Treći program.

U okviru Radija Sarajeva djelovala je Muzička produkcija Radiotelevizije Sarajevo sa ansamblima i solistima umjetničke, narodne i zabavne muzike.

Na sajamskom prostoru Mediacentra će od 22. do 24.4. biti organizirana i Živa biblioteka, projekat rušenja predrasuda prilikom kojeg posjetioci mogu „iznajmiti“ knjige koje govore o tome kako izgleda živjeti sa invaliditetom, kao povratnica, bivši ovisnik, samohrana majka, Rom i LGBT osoba.

Međunarodni sajam knjige u Sarajevu otvoren je do 25. aprila, od 10 do 19 sati.