Mediacentar Sarajevo nova članica IFEX-a

Mediacentar Sarajevo nova članica IFEX-a

Mediacentar Sarajevo nova članica IFEX-a

Međunarodna mreža organizacija koje promovišu slobodu izražavanja snažnija je za 17 novih članica. 

foto: IFEX

Mediacentar Sarajevo jedna je od novih članica IFEX-a, mreže organizacija koje promovišu slobodu izražavanja i informisanja. Mreža obilježava 25 godina borbe za jedno od temeljnih ljudskih prava, a na generalnom strateškom sastanku u Montrealu pridružila je u članstvo i 17 novih organizacija.

Boro Kontić, direktor Mediacentra, kaže da će članstvo u IFEX-u osnažiti Mediacentar da nastavi predano raditi u borbi za slobodu izražavanja i informisanja, ali i da je međunarodna mreža bogatija za iskustva i znanja ove bosanskohercegovačke organizacije.

"Ulazimo u veliku mrežu, ali istovremeno donosimo naše znanje i reference, od treninga i istraživanja do višegodišnje borbe za ljudska prava, slobodu medija, i borbe protiv diskriminacije", rekao je Kontić.

IFEX je osnovan 1992. godine u Montrealu. Danas uključuje 119 nevladinih organizacija koje su posvećene odbrani slobode izražavanja i informisanja, u 70 zemalja svijeta.

Ovogodišnja generalna konferencija, održana od 12. do 15. juna, bila je posvećena problemima mržnje i netolerancije, napadima na medije i koncept istine, pitanjima pristupa informacijama na internetu, novim autoritarnim režimima koji pod krinkom populizma podstiču na mržnju i predstavljaju direktnu prijetnju slobodi izražavanja i ljudskim pravima uopšte.