Microsoft kupio LinkedIn za 26,2 milijarde dolara

Microsoft kupio LinkedIn za 26,2 milijarde dolara

Microsoft kupio LinkedIn za 26,2 milijarde dolara

Transakcija za kupovinu LinkedIna, najveće internet društvene mreže namijenjene profesionalcima, predstavlja do sada najveću sumu koju je Microsoft platio za preuzimanje neke kompanije.

Kupovina društvene mreže za profesionalce predstavlja logično spajanje LinkedInovog sadržaja i mreže sa Microsoftovim alatima za povećanje produktivnosti, piše u najavi objavljenoj na Microsoftovom službenom blogu.

"Ova kombinacija će omogućiti nova iskustva kao što su pojava članaka u vašem LinkedIn feedu baziranim na projektu na kojem radite ili sugestije  Office-a za kontaktiranje eksperata koji vam mogu pomoći u zadatku koji obavljate. Kako ova iskustva budu postajala inteligentnija i zabavnija, tako će rasti i povezanost LinkedIn-a i Offica 365", kaže se u najavi koju je povodom preuzimanja Microsoft podijelio sa svojim zaposlenima.

Transkacija od 26,2 milijarde dolara najveći je iznos koji je Microsoft do sada platio za preuzimanje neke internet kompanije (za preuzimanje Nokije 2013. godine plaćeno je 7,6 milijardi, a za Skype 8,5 milijardi 2011. godine).

Kompanije su zajednički objavile i video kojim promoviraju spajanje.

Izvor: Microsoft, Mashable, Tech Crunch