Mjesto žene u medijima

Mjesto žene u medijima

Povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, Obala Art Centar i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH organizovali su specijalan program praćen filmskom projekcijom i panel diskusijom na temu žena u medijima.

Program je otvoren projekcijom dokumentarnog filma Miss Representation (2011), redateljice Jennifer Siebel Newsom. Film govori o zastupljenosti žena u američkim medijima, načinima na koje ih ti mediji prikazuju i posljedicama koje ta slika ima na sveukupno američko društvo.

Nakon projekcije filma održana je panel diskusija posvećena ženama u medijima i prikazivanju žena u medijima.U panel diskusiji, koju je moderirao Adnan Rondić, učestvovale su Emina Ganić, Vesna Andree Zaimović, Borka Rudić i Lejla Turčilo. 

Vesna Andree Zaimović, urednica portala Radio Sarajevo, prokomentarisala je temu na sljedeći način: "Ako se sjećate jednog dijela filma koji otkriva ustvari da u  upravnim odborima medija sjedi otprilike 80% muškaraca, koji se obraćaju mahom muškoj populaciji odnosno ženskoj populaciji koju zanimaju muške teme, onda će vam biti jasno zašto je prezentacija žena u medijima toliko ključna i toliko važna za održanje tih medija." Osvrćući se na rad medija Zaimović ističe da onda kada ponudite sliku obnaženog ženskog tijela, dobijete najviše klikova. "Kao što je gospođa na kraju filma rekla, žene moraju raditi duplo više od muškaraca da bi bile jednako cijenjene kao muškarci, i to je zaista brutalna istina. Najteže je ustvari prikazati ženu koja je prezenter stvarnog života, ženu koja je uspješna u svom malom svijetu. I vjerujte mi, te vijesti su najdosadnije medijima."