MK: Još 30 dana pritvora za Kezarovskog

MK: Još 30 dana pritvora za Kezarovskog

Bez obzira što podrška stiže od svih relevantnih medijskih organizacija, Sud u Makedoniji ipak  je odlučio: Još 30 dana pritvora za Tomislava Kezarovskog.

Foto: Independent Balkan News Agency

Prema novoj odluci Krivičnog suda Makedonije, novinar Tomislav Kezarovski ostat će i dalje u pritvoru. Iz "Inicijative za oslobađanje novinara Tomislava Kezarovskog" izrazili su negodovanje povodom ove odluke, ističući da je odluka gruba i nezakonska i da je ovo ozbiljan udarac za slobodu govora i demokratije u Makedoniji. Kezarovski već treći dan štrajkuje glađu. 

Osuda odluke o produženju pritvora dolazi i od International Federation of Journalists (IFJ), kao i od njene evropke grupe  European Federation of Journalists (EFJ). "Duboko smo zabrinuti zbog kontinuiranog zatvaranja našeg kolege Tomislava Kezarovskog, i bezrezevno osuđujemo odluku makedonskog suda za produženjem pritvora", ističe Jim Boumelha, predsjednik International Federation of Journalists, "zadržavanjem Kezarovskog u pritvoru, ugrožavaju se njegova prava na slobodu,  a kao novinaru dovode se u pitanje njegovo pravo na slobodu izražavanja i informiranja.  

"U potpunosti podržavamo pravo Kezarovskog da ne otkrije svoj izvor. Novinarima mora biti omogućeno da se bave istraživačkim novinarstvom o pitanjima od javnog interesa, bez opasnosti od zatvaranja ili prisiljavanja na otkrivanje svojih izvora", ističe potpredsjednica European Federation of Journalists, Nadežda Azhgikhina. 

Iz "Inicijative za oslobađanje novinara Tomislava Kezarovskog" zakazali su proteste ispred Suda koji će biti održani danas 25. 07. 2013.