Monitoring medija tokom predizborne kampanje

BH novinari: Monitoring medija tokom predizborne kampanje

Monitoring medija tokom predizborne kampanje

Tokom predizborne kampanje za Opće izbore 2014. BH novinari će raditi na monitoringu dvadeset i jednog medija u BiH.

Monitoring će raditi Udruženje/udruga BH novinari zajedno uz stručnu pomoć prof.dr Lejle Turčilo i doc.dr Zlatiborke Popov Momčinović i 19 monitora. Glavni ciljevi monitoring su implementacija standarda Vijeća Evrope za medije u borbi protiv govora mržnje u javnom prostoru, promovisanje kulture dijaloga, tolerancije i poštovanja različitosti u BiH, te utvrđivanje načina na koje se manifestuje i konstruiše rodna neravnopravnost u medijima tokom predizborne kampanje, kao i promovisanje rodne ravnopravnosti kao pozitivne društvene vrijednosti.

U praćenje rada tokom predizborne kampanje bit će uključen 21 medij a tematske oblasti monitoringa su fer, balansirano i objektivno izvještavanje, prisutnost govora mržnje u medijskim sadržajima i učestalost i način predstavljanja žena - kandidatkinja. 

Monitoring će trajati od 12. septembra do 25.oktobra, a prvi izvještaj o monitoringu biće završen prvog oktobra i biće predstavljen na press konferencijama u Banjaluci i Sarajevu. Završni izvještaj sa preporukama biće završen 15. novembra, a 30. novembra javnosti će biti predstavljena publikacija o monitoringu.

Izvor: BH novinari