Murdochova kompanija kupuje National Geographic

Rupert Murdoch kupuje National Geographic

Murdochova kompanija kupuje National Geographic

Prema dogovoru vrijednom 725 miliona dolara, National Geographic napušta status neprofitne medijske organizacije i prelazi pod okrilje Murdchovog 21st Century Foxa.

Medijska kuća National Geographic, koja obuhvata televizijske kanale, kultni magazin i druge medije, nakon 127 godina neprotifnog djelovanja pridružila se medijskom carstvu Ruperta Murdocha, čija je kompanija 21st Century Fox pravni nasljednik News Corpa. Iako je Fox upravljao nekim od National Geographic kanala posljednjih 18 godina, novi dogovor znači i promjene u vlasničkoj strukturi, budući da će sada Fox posjedovati 73%  nove kompanije pod nazivom National Geographic Partners, dok će 27% biti u vlasnišvu Društva National Geographic.

Prema rijećima predsjednika Društva, Garyja Knewlla, novi poslovni model za National Geographic znači "povećanje opsega i dosega u ispunjavanju misije daleko u budućnost". "Medijske organizacije nastoje izaći u susret povećanoj potražnji za visokokvalitetnim pripovijedanjem na više platformi i jasno je da ova prilika za rast (...) pravi put", kaže Knell. Unatoč negativnim reakcijama medijske zajednice, iz Foxa su najavili da novo partnerstvo ne znači i miješanje u uredničku politiku National Geographica.
 
Izvor: NPR, Guardian