Hrabrim novinarima nagrada za slobodu štampe

Hrabrim novinarima nagrada za slobodu štampe

Novinari i novinarka iz Brazila, Kine, Kirgistana i Liberije dobitnici su ovogodišnje nagrade za slobodu štampe koju dodjeljuje Komitet za zaštitu novinara.

Međunarodne nagrade za slobodu štampe su predstavljene 20.11. u New Yorku, iako svečanoj večeri u čast laureata nisu mogli prisustvovati dvojica od četiri dobitnika: novinari Azimjon Askarov iz Kirgistana i Dhondup Wangchen iz Tibeta trenutno su u zatvoru. Wangchen je autor dokumentarnog filma "Ostaviti strah za sobom" o njegovoj domovini uoči Olimpijade u Pekingu, nakon čijeg je objavljivanja uhapšen i osuđen na 6 godina zatvora. Askarov je na zatvorsku kaznu osuđen zbog pisanja o korupciji i zloupotrebi vlasti u Kirgistanu, a grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je slučaj protiv njega baziran na lažnim dokazima. 

Nagrađeni su i brazilski novinar Mauri Koenig, koji posljednje 22 godine izvještava o korupciji, te Mae Azango, liberijska novinarka koja je morala  da se krije nakon objavljivanja priče o obrezivanju žena.

Međunarodna nagrada za slobodu štampe dodjeljuje se svake godine novinarima koji se u svom radu susreću sa opasnim preprekama, poput napada, prijetnji i mučenja.

Izvor: CPJ, AFP