Najbolje dizajnirane novine u 2014.

Najbolje dizajnirane novine u 2014.

Najbolje dizajnirane novine u 2014.

Četiri evropska štampana medija i jedna popularna društvena mreža ovogodišnji su pobjednici izbora za najbolje dizajnirane medije koji organizira Society for News Design (SND).

Švedski Dagens Nyheter, belgijski De Morgen, britanski The Guardian i danski Politiken najbolje su dizajnirane novine na svijetu, prema odluci žirija 37. godišnjeg izbora SND-a. U konkurenciji je bilo 215 novina iz cijelog svijeta, od kojih je izabrano 17 finalista.

"Najbolje novine koje smo vidjeli su one čije novinarstvo prevazilazi njihov format. Bez obzira o kojem se formatu radilo, reagirali smo na vizuelni pristup pričanju priča - fotografiju, grafike, umjetnički dojam. Kod najbolje dizajniranih novina, dizajneri i urednici razumiju kako da idu dalje od 'ne čini štetu' principa dizajna, kako da dizajnom podrže jasan urednički glas i naglase i vizualno i pisano novinarstvo. Ono što izdvaja pobjednike je konzistentnost intenziteta i posvećenosti koje ulažu u proizvod - ne samo u naslovnu stranu, ne samo u naslovnice rubrika, nego u svaku pojedinu stranu novina", kaže se u saopštenju žirija.

U kategoriji elektronskih medija dodijeljena je samo jedna nagrada i pobjednik je - Facebook.

"Od desktopa, preko mobilne verzije, do aplikacija, ovogodišnji pobjednik funkcioniše na svim nivoima. Omogućava bogatije iskustvo praćenja vijesti nego bilo koji web sajt. Redefinira pojam zajednice. (...) To je platforma koju volite ili mrzite ili volite da mrzite, ali ne možete bez nje. Ovo ne bi bilo moguće bez prvoklasnog dizajna."

Izvor: Poynter, SND