Napad na redakciju portala Radio Sarajevo

Napad na redakciju portala Radio Sarajevo

Napad na redakciju portala Radio Sarajevo

Foto: Radio Sarajevo

Redakciju portala Radio Sarajevo večeras je napala grupa koja se predstavila kao navijači Fudbalskog kluba Sarajevo, saopštili su iz tog medija. Nakon što je redakcija portala Radio Sarajevo objavila da je jedan navijač Sarajeva dobio pet godina zatvora u Bjelorusiji, jer su mu tamošnji policajci pronašli 0,16 grama kokaina, novinari i urednik tog portala suočili su se, kako se navodi u saopćenju, sa prijetnjama smrću.

Sportski urednik ovog portala je bio prisiljen da fizički ukloni navedeni tekst iz sistema portala Radiosarajevo.ba, a potom je pod istim prijetnjama natjeran da poziva ostale redakcije portala i listova u Bosni i Hercegovini, te da od njih, također, traži uklanjanje spomenutih sadržaja.

Urednički kolegij portala Radiosarajevo.ba najoštrije osuđuje napad na redakciju ovog portala, ugrožavanje i prijetnje novinarima i urednicima, te članovima njihovih porodica. 

Urednički kolegij zahtijeva od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i drugih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da profesionalno istraže navedeni slučaj, te da počinioci ovog napada na medije u glavnom gradu Bosne i Hercegovine budu otkriveni i procesuirani, a da novinarima i uredništvu portala Radiosarajevo.ba bude pružena adekvatna zaštita. 

Urednički kolegij također poziva novinarska udruženja u Bosni i Hercegovini i regionu, kao i kolege novinare, na solidarnost u ovom napadu na medijske slobode u BiH.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.