Napad na Slobodnu Bosnu je napad na slobodu medija

Napad na Slobodnu Bosnu je napad na slobodu medija

"Podmetanje požara u redakciji magazina „Slobodna Bosna“ predstavlja napad ne samo na člana Vijeća za štampu u Bosni i Hercegovini, već i napad na slobodu medija, slobodu govora i informisanja kao jedan od osnovnih temelja demokratskog društva", navodi se u saopštenju Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine objavljenog povom napada koji se desio 19.9.2013.

Foto: screenshot Slobodna Bosna

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini zahtjeva od policije, tužilaštva i drugih nadležnih institucija hitno otkrivanje počinitelja podmetanja požara na vratima redakcije magazina „Slobodna Bosna“ kao i njihovo kažnjavanje. Povodom napada, oglasio se i potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, Mirsad Kebo, osuđujući napad za koji smatra da predstavlja pritisak na slobodu govora i slobodu medija kao i slobodu mišljenja i objektivnog izvještavanja. 
 
Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović je takođe osudila napad na redakciju "Slobodne Bosne" u kojem su zapaljena ulazna vrata uredništva,  ali i napad koji se u isto vrijeme desio u Mostaru gdje su se pojavili grafiti kojima je lokalni novinar Nermin Bise izložen prijetnjama. „Osuđujem te incidente i pozivam organe vlasti da obave hitnu i potpunu istragu u vezi s njima“, rekla je Mijatović. Dodala je da bilo kakvo djelovanje s ciljem zastrašivanja medija i novinara može imati značajne posljedice na slobodu medija u državi.
 
"Očito se radi o nekom upozorenju i zastrašivanju. Prije pet-šest godina su nam opljačkali redakciju, nije odneseno ništa toliko materijalno vrijedno, koliko je odneseno podataka. Ne znam uopšte kako prokomentarisati jedan ovakav napad", naveo je na web site-u "Slobodne Bosne" urednik Senad Avdić.