Napadač na novinara Nova.rs kažnjen kućnim pritvorom

Napadač koji je “bokserom” u glavu udario novinara portala Nova.rs kažnjen kućnim pritvorom

Napadač na novinara Nova.rs kažnjen kućnim pritvorom

Međunarodne medijske organicacije zatražile odgovornost i za policajce koji su tokom protesta tukli novinare.

foto: Jovana Šesterikov/Nova.rs

Nakon što je četrdesetjednogodišnji muškarac iz Pančeva jučer na saslušanju tužilaštva u Srbiji priznao da je tokom protesta u ovoj zemlji napao i “bokserom” udario u glavu novinara portala Nova.rs Vojislava Milovančevića koji se u tom trenutku nalazio na radnom zadatku, sporazumom o priznanju krivice osuđen je na godinu dana kućnog zatvora, piše Nova.rs.

Iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva iz Beograda su neposredno prije odluke suda, kako piše Nova.rs, pojasnili da smatraju da je ovakva sankcija adekvatna s obzirom na činjenicu da je okrivljeni imao mogućnost da ne prizna ili negira krivicu i “pitanje je šta bi bilo” u tom slučaju, jer je novinar Milovančević izjavio da nije mogao da ga prepozna. Nova.rs piše da je nakon toga sud prihvatio prijedlog tužilašva i napadača kaznio sa kućnim zatvorom u trajanju od godinu.

“Ovo nije kazna evektivnog zatvora već kućnog i on će s vremena na vreme moći da izlazi napolje. Što se počinioca tiče, mogu da kažem da ću u narednim danima verovatno saznati na koji način je on uopšte otkriven, s obzirom na to da kada sam bio napadnut i okrenut leđima, nisam mogao da vidim ko je taj koji me je udario, ali u svakom slučaju očito da padaju u vodu moje priče da je reč o momcima koji imaju 20 godina i da su policija i tužilaštvo bili na tragu nečega što ja nisam mogao da znam”, rekao je Milovančević nakon presude.

Kako piše Nova.rs, novinar Milovančević smatra da je ova odluka donekle ohrabrujuća jer se šalje poruka da će oni koji napadaju novinare i sprečavaju ih da rade svoj posao ipak biti sankcionisani.

“U tom smislu, drago mi je što je presuđeno i što je dotični kažnjen na godinu dana kućnog pritvora. Sve to što se dogodilo nije me pokolebalo, niti uplašilo. Nastaviću da radim svoj posao kao što sam i do sada radio”, dodao je Milovančević.

Milovančević je napadnut trećeg dana protesta u Beogradu kada je fotografisao grupu sumnjivih muškaraca koji su ga nakon toga napali i nanijeli mu povrede glave.

O napadima na novinare i medijske radnike tokom protesta u Srbiji, Mediacentar je pisao i ranije. Prema tim informacija, pored demonstranata, predstavnike medija su na ovim protestima napadali i policijski službenici. Zbog toga su međunarodne medijske organizacije uputile pismo ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojši Stefanoviću u kojem traže da se utvrdi odgovornost i policajaca koji su napadali i tukli novinare. Stalna radna grupa za bezbednost novinara, koja uključuje predstavnike Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Udruženja novinara Srbije (UNS), kao i drugih medijskih organizacija, te predstavnike tužilaštva i ministarstva unutrašnjih poslova, prijavila je da je u periodu između sedmog i 11. jula napadnuto 28 novinara.

Zbog napada na novinare i medijske radnike na protestima u Srbiji, UNS je najavio da će vladi i narodnoj skupštini ove zemlje podnijeti inicijativu za izmjenu krivičnog zakona kako bi za svaki napad na predstavnike medija, kao i na njihovu imovinu, bila predviđena zatvorska kazna.

Izvor: Nova.rs, UNS, Safejournalists, ECPMF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.