Napadi na novinare: Najsmrtonosnije države u 2021. godini

Napadi na novinare: Najsmrtonosnije države u 2021. godini

Napadi na novinare: Najsmrtonosnije države u 2021. godini

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) objavio je izvještaj o broju ubistava novinara u 2021. godini te su naveli i koje su to najsmrtonosnije države za novinare u svijetu.
 
foto: Pixabay
 
Najmanje 27 novinara je ubijeno u 2021. godini, a Indija i Meksiko su na vrhu liste zemalja s najviše smrtnih slučajeva medijskih radnika, navodi se u podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ) za ovu godinu. 
 
Od ukupnog broja napada na medije, koji je porastao za tri slučaja od objavljivanja izvještaja CPJ-a, od 9. decembra 21 novinar je ubijen u znak odmazde zbog njihovog izvještavanja. Još četiri su ubijena dok su izvještavala iz zona sukoba, a dvoje je ubijenih dok su pratili proteste ili ulične sukobe koji su postali smrtonosni.
 
CPJ još uvijek istražuje smrt 18 drugih novinara – uključujući šest iz Meksika – kako bi utvrdio da li su njihova ubistva bila povezana s poslom koji rade.
 
Dok je ukupan broj novinarskih smrtnih slučajeva opao sa broja 32 iz 2020. godine, broj potvrđenih ubistava iz osvete ostao je otprilike isti, što sugeriše da se novinari i dalje smatraju metom. Dvije zemlje sa najvećim brojem ubistava – Indija i Meksiko koje su registrovale četiri, odnosno tri potvrđena ubistva – obje se nalaze na CPJ-ovom Globalnom indeksu nekažnjivosti, koji ističe zemlje u kojima su ubijeni medijski radnici, a počinioci  oslobođeni.
 
Najmanje dva novinara ubijena su u Mijanmaru usred brutalnog obračuna vojne hunte protiv medija zbog čega je najmanje 26 novinara zatvoreno zbog njihovog izvještavanja od 1. decembra 2021. Dva smrtna slučaja, oba u decembru, predstavljaju najveći godišnji broj ubistava novinara u Mijanmaru od 1999. godine, a ova zemlja je prema popisu CPJ-a iz 2021. godine tako postala druga najgora po broju zatvorenih novinara na svijetu, odmah nakon Kine.
 
Navodi se u istraživanju CPJ-a i da je afganistanska televizijska voditeljica Mina Khairi, koja je ubijena u junu u Kabulu kada su neidentifikovani napadači detonirali improvizovanu eksplozivnu napravu pričvršćenu na kombi u kojem se vozila, bila jedina novinarka za koju je potvrđeno da je bila meta ubistva 2021. godine. Druga reporterka, jemenska fotoreporterka Rasha Abdullah al-Harazi – koja je u to vrijeme bila trudna – ubijena je u eksploziji bombe u automobilu 9. novembra 2021. godine, ali se vjeruje da je napad bio usmjeren na njenog supruga Mahmouda al-Atmija. Al-Atmi, također novinar, teško je povrijeđen u eksploziji.
 
Velika većina ubijenih novinara bili su lokalni stanovnici koji su pratili vijesti u svojim matičnim zemljama. Tri strana novinara su ubijena 2021: indijski fotoreporter Danish Siddiqui, koji je umro u Afganistanu od povreda zadobijenih dok je izvještavao o sukobima između afganistanskih snaga i talibana u julu i ekipa španskog dokumentarnog filma David Beriain i Roberto Fraile, koji su kidnapovani i ubijeni u Burkini Faso u aprilu.
 
Ubistvo libanonskog novinara Lokmana Slima – koji je ubijen u februaru – jedino je potvrđeno ubistvo na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi 2021.
 
Saznajte više o podacima CPJ-a o ubijenim novinarima iz 2021. iz njihove interaktivne mape.
 
Izvor: CPJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.